Masha Berkhout-Klimko is samen met haar man Arjen, dochter Marouska (foto) en zonen Misha en Angelo dag en nacht bezig met hulp aan haar geboorteland.
Masha Berkhout-Klimko is samen met haar man Arjen, dochter Marouska (foto) en zonen Misha en Angelo dag en nacht bezig met hulp aan haar geboorteland. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Hele gezin Berkhout zet zich dag en nacht in voor Oekraïne

NOORD-SCHARWOUDE- Hoe krijg je de beste motivatie om ergens voor te strijden, om er volop voor te gaan? Dat hoef je iedere inwoner van Oekraïne niet te vragen, als je land aangevallen wordt, dan wil je wel strijden! Maar hoe doe je dat als je vader-/ moederland ruim 2000 kilometer van je verwijderd ligt? 

door Ben Wansink

‘Alles wat er gebeurt, heeft zijn slechte maar ook goede kanten!’

Masha Berkhout-Klimko heeft er alles voor over om haar Oekraïne te helpen. Samen met haar man Arjen, dochter Marouska en zonen Misha en Angelo is zij een inzamelingsactie gestart, zodat binnenkort voor de zevende keer een vrachtbus met hulpgoederen naar het door oorlog bedreigde land toe kan rijden.

Een korte voorgeschiedenis: In november 2013 leidde de weigering van toenmalig president Viktor Janoekovytsj om de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne te ondertekenen tot maandenlange pro-westerse protesten en aansluitend in februari 2014 leidde de Revolutie van de Waardigheid in Kiev tot het aftreden van Janoekovytsj. Rusland nam daarop het strategische schiereiland de Krim in bezit en steunde de pro-Russische separatisten bij de oorlog in Oost-Oekraïne. Deze aanhoudende strijd escaleert op 24 februari 2022, als Rusland vanuit verschillende kanten Oekraïne binnenvalt en daarmee begint de grootschalige aanvalsoorlog, die veel slachtoffers en veel ellende tot gevolg heeft.

Masha kwam zelf ooit als vluchtelinge in Alkmaar

Masha Klimko, nu 40 jaar, maakt dat niet mee, zij verblijft immers al sedert 2007 in Nederland, waar zij als vluchtelinge in het voormalige asielzoekerscentrum de Vluchthoef in Alkmaar verblijft. De reden hiervan heeft te maken met het mislukte huwelijk dat zij toentertijd had. Op 14 februari 2009 in de avond ontmoet Masha, als zij met vriendinnen uit de opvang een keer uitgaat, haar huidige echtgenoot Arjen Berkhout. Het is liefde op het eerste gezicht en binnen een jaar trouwen zij. Zij voelt zich snel thuis, hoewel zij, toen 27 jaar oud, de Nederlandse taal best lastig vindt.

>Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding