Peter de Nijs, actief op veel terreinen en onlangs onderscheiden met een koninklijke onderscheiding, vertelt graag over zijn werkzaamheden als bestuurslid van de Stichting STOPhersentumoren.
Peter de Nijs, actief op veel terreinen en onlangs onderscheiden met een koninklijke onderscheiding, vertelt graag over zijn werkzaamheden als bestuurslid van de Stichting STOPhersentumoren. (Foto: AG Heeremans Photography)

Peter de Nijs en Stchting STOPhersentumoren vragen onze aandacht

LANGEDIJK - “Het is nu 53 jaar geleden dat ik geopereerd ben aan mijn hersentumor. Dit had een enorme impact op mijn leven als jong volwassene. Ik heb het geluk dat mijn hersentumor nooit meer terug is gegroeid. Dat ik mijn leven, na enige tijd, weer op mocht pakken. Dit geluk is helaas niet veel hersentumorpatiënten gegund.”

door ben Wansink

“Ik wil een steun zijn voor mensen met een hersentumor”

Het levensverhaal van Peter de Nijs, geboren in 1952, is onderhand wel bekend in Dijk en Waard. Zijn verhaal stond al vaak in de krant en met name de Langedijkers weten wie hij is en hoe hij, na die zware operatie, waarbij een tumor in het hoofd werd verwijderd, zijn leven weer oppakte.

Overlevingskans hersentumor klein

“Voor de meest kwaadaardige hersentumor is het overlevingspercentage na 5 jaar nog geen 1 procent. Daarom wil ik mij inzetten om meer onderzoek mogelijk te maken naar hersentumoren en ben ik blij dat ik dit ook in een besturende rol kan vervullen.” 

Peter de Nijs, actief op veel terreinen en onlangs onderscheiden met een koninklijke onderscheiding, vertelt over zijn werkzaamheden als bestuurslid van de Stichting STOPhersentumoren.

”Iedere dag overlijden alleen al in Nederland 9 mensen ten gevolge van deze ziekte. Nog steeds is de genezingskans 0,3 %. Het begint met hoofdpijn of een epileptische aanval en krijgt na onderzoek te horen dat je nog maar korte tijd te leven hebt. Of je bent genezen van borst- of huidkanker en dan blijkt uitzaaiing naar de hersenen. Daar moet je niet aandenken en mocht je overleven dan besef je nauwelijks hoeveel geluk je gehad hebt. Ik had dat geluk.”

‘Streven om te komen tot genezing van deze ziekte'

“Waarom ik bestuurslid geworden ben van de Stichting STOPhersentumoren? De stichting heeft als doel het versneld dichterbij halen van genezende handelingen voor patiënten met kwaadaardige hersentumoren. Het is van het grootste belang dat dat er meer toegepast wetenschappelijk onderzoek komt naar de genezing van hersentumoren. Bij hersenkanker is de lijdensdruk voor patiënt en familie door de ernst van deze kankersoort zeer hoog. Ik herinner me nog hoe ik in 1969 naar de operatiekamer gereden werd en niet begreep waarom al mijn familieleden daarbij aanwezig waren…

Op een na meest voorkomende vorm van kanker

Een hersentumor is zelfs de op een na meest voorkomende vorm van kanker onder kinderen tot 12 jaar en jongvolwassenen! De meest voorkomende vorm van kinderkanker, leukemie, heeft een grote genezingskans. De meeste hersentumoren niet; deze vorm van kanker zorgt bij kinderen en jongvolwassenen voor het hoogste sterftecijfer. Daarom wil ik graag de gevolgen van het leven met een hersentumor onder de aandacht brengen. Het is nodig dat ook deze groep patiënten hoop op genezing kan worden geboden. Dat kan alleen als door onderzoek betere behandeling van deze ziekte mogelijk wordt gemaakt!”

Topper Maarten van der Weijden en een teleurstelling

Om de ziekte onder de aandacht te brengen en natuurlijk ook om geld binnen te halen om de Stichting STOPhersentumoren te steunen bij hun activiteiten, organiseerde Peter de Nijs in 2019 een grote manifestatie in Museum Broeker Veiling. Dit werd een groot succes. Met toespraken van voorzitter van de stichting Klaske Hofstee en een lezing van ervaringsdeskundige topzwemmer Maarten van der Weijden werden de bezoekers het grote belang van uitgebreider onderzoek naar hersentumoren duidelijk gemaakt. De dag werd afgesloten met een veiling. 

Ook kreeg Peter een spontane gift en bracht deze dag € 13.000 op, een geweldig resultaat, waar hij heel trots op is. “Toch is er een minpuntje dat ik graag vermelden wil. Ik had gedacht en gehoopt dat na al die aandacht ik meer mensen zou ontmoeten die met een hersentumor te maken hebben gehad of nog hebben. Dit valt mij tegen, ik had graag met mijn ervaring en werk als bestuurslid van de stichting van dienst willen zijn en zo proberen leed te verzachten. Ik hoop dat dit artikeltje daarbij helpt. Iedereen die hiermee te maken heeft mag contact zoeken, tel. 06-13127283 of mailen naar pcndenijs@gmail.com.”

Noodzaak van onderzoek

Helaas wordt door de overheid en door de grote kankerbestrijding-organisaties onvoldoende onderzoek naar primaire hersentumoren uitgevoerd. De Stichting STOPhersentumoren is opgericht om dat gat te vullen. Want zonder onderzoek is er geen hoop. Alles wat wij doen om de primaire hersentumoren onder de aandacht te brengen is er op gericht de ziekte uiteindelijk te kunnen bestrijden. Hiervoor is veel onderzoek nodig. Dit onderzoek kan alleen worden uitgevoerd als er voldoende geld beschikbaar is. Dit geld kunnen wij alleen maar bij elkaar krijgen door donaties, dus steun dus de stichting!” 

Doneren kan op NL93RABO0136468942 tnv Stichting STOPhersentumoren.nl te Driebergen.