Kom naar Cool Open! en kom op plekken waar je nooit eerder kwam, zoals op de lichtbrug in de grote zaal.
Kom naar Cool Open! en kom op plekken waar je nooit eerder kwam, zoals op de lichtbrug in de grote zaal. (Foto: AG Heeremans Photography)

Neem een uniek kijkje achter de schermen tijdens Cool Open!

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Misschien heb je de aankondigingen al langs de weg zien hangen; Cool kunst en cultuur viert zaterdag 18 juni Cool Open!, de vertrouwde open dag maar dan in een geheel nieuw jasje. Een hele dag lang – van 10.00 tot 22.00 uur – kan jong én oud zich laten onderdompelen in alles wat Cool te bieden heeft. Neem een uniek kijkje achter de schermen van hét cultuurhuis van Dijk en Waard en kom op plekken waar je normaal nooit komt. Van instrumentenproeverijen tot workshops en van docentenconcerten tot een voorproefje van het nieuwe theaterseizoen; je maakt het allemaal mee tijdens Cool Open!.

Open huis nieuwe stijl boordevol activiteiten voor jong en oud

Cool heeft twee woelige jaren achter de rug. “Vanwege covid hebben we constant moeten schakelen”, blikt directeur Lineke Kortekaas terug. “Eerst moesten we helemaal dicht, later mochten we onder strikte voorwaarden en met beperkende maatregelen open. De ene keer moesten we om 17.00 uur dicht, de andere om 20.00 uur; soms mochten er maar dertig man de zaal in, andere keren honderd man. 

We zijn altijd vol goede moed doorgegaan, maar een theaterseizoen vooruitplannen met steeds veranderende omstandigheden is niet gemakkelijk. Omdat we zo blij zijn dat we eindelijk weer gewoon open zijn, wilden we dat vieren met een open dag nieuwe stijl: Cool Open!.”


Kom gerust aanwaaien

Tijdens dit evenement kun je kennismaken met alles wat Cool te bieden heeft. Lineke: “We beginnen in de ochtend met tweemaal de peuter- en kleutervoorstelling ‘Taart voor Tijger’ in Café Cool. Deze is gratis te bezoeken, maar je moet wel een kaartje reserveren. De helft van de kaartjes is nu al te reserveren, de rest houden we vrij voor iedereen die spontaan komt aanwaaien.” Kinderen kunnen ook nog meedoen aan andere kinderactiviteiten zoals Muziek op Schoot en creatieve workshops. Lineke: “In de middag draait het om de proeflessen muziekeducatie. Kom uitproberen welk instrument bij je past. We hebben allemaal geweldige muziekdocenten in dienst en een aantal van hen verzorgt deze middag een concert. Ook leerlingen houden presentaties. Daarnaast exposeren onze cursisten Beeldende kunst hun werk in de foyer en het atelier.”


Directrice Lineke Kortekaas en Hoofd Techniek Rob Scheeren nodigen iedereen uit om eens een kijkje achter de schermen te komen nemen bij Cool. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Unieke rondleidingen

Altijd al willen weten hoe het er achter de schermen van een theater aan toegaat. Meld je dan aan voor de rondleidingen door Cool, die vanaf 14.00 uur worden aangeboden. Bezoek letterlijk de top van Cool en wandel over de lichtbrug met Cools Hoofd Techniek Rob Scheeren. Lineke: “We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in led-verlichting in het kader van verduurzaming. Tijdens de rondleiding kun je er alles over horen.” De rondleiding brengt je ook op andere plekken waar je normaal nooit komt: achter de coulissen, in de kleedkamers en de artiestenfoyer. Na afloop geniet je onder het genot van een hapje en een drankje, of een ijsje van de ijscoman, van de verschillende bandjes die een optreden verzorgen in het café. Lineke: “Je kunt de hele dag in- en uitlopen. Alle activiteiten zijn gratis. Daarnaast kun je je uitgebreid laten informeren en zijn onze gloednieuwe seizoensbrochures en educatiefolders verkrijgbaar.”

Vriendenavond

’s Avonds gaat Cool Open! gewoon door, met de Vriendenavond boordevol previews van het nieuwe theaterseizoen. Lineke: “Normaal houden we de seizoenspresentatie altijd in april, maar omdat we relatief laat duidelijkheid hadden wat betreft covid, hebben we onze programmering ook later dan normaal kunnen vastleggen en start de kaartverkoop pas vrijdag 17 juni om 12.00 uur. Vrienden van Cool - die ons zo trouw zijn gebleven in de coronatijd – kunnen vanaf zaterdag 11 juni 12.00 uur al bestellen. Tijdens de Vriendenavond neemt presentator Dolf Jansen hen mee door het nieuwe theaterseizoen.” Ook vriend worden, naar de previewavond én met voorrang bestellen? Sluit vriendschap via coolkunstencultuur.nl/vriend.”

Meer weten? Kijk op www.coolkunstencultuur.nl. In het nieuwsblad van volgende week lees je meer over het nieuwe theaterseizoen.