Rick Tauber (r) neemt namens DTS een koffertje in ontvangst uit handen van wethouder John Does.
Rick Tauber (r) neemt namens DTS een koffertje in ontvangst uit handen van wethouder John Does. (Foto: Fer Korver Fotografie)

Eerste sportoverleg Dijk en Waard smaakt naar meer

DIJK EN WAARD - Meer dan dertig sportverenigingen uit de hele gemeente waren donderdagavond 9 juni aanwezig bij het eerste Dijk en Waard Sportoverleg, dat gehouden werd op het complex van voetbalvereniging Reiger Boys in Heerhugowaard. Thema's die deze avond op de agenda stonden waren onder meer het Sportakkoord, het Sportloket en 'De weg naar de Open Club'. "Echt tof om te zien hoe er direct al connecties gelegd werden tussen sport, onderwijs, welzijn en cultuur", vertelt Jasmijn van Vliet, die als verbinder bij Heerhugowaard Sport NV de avond organiseerde, enthousiast.

De bijeenkomst werd geopend door Minne Dolstra van Heerhugowaard Sport NV, die de sprekers aan de zaal voorstelde. Ton Oosterling, onlangs afgetreden als voorzitter van KSV voetbal, lichtte het Sportakkoord nader toe. Het akkoord is in het leven geroepen om iedereen in Dijk en Waard te kunnen laten bewegen. "Vanuit het Sportakkoord kunnen initiatieven vanuit de samenleving gefinancierd worden", licht Jasmijn toe. "Bij voorkeur zijn dat initiatieven waarbij ook andere partijen vanuit het Sociaal Domein betrokken worden." In het verlengde daarvan ligt de Open Club, het thema waar Jeroen Appelman, voorzitter van SVW '27, over sprak. Bij zijn vereniging werd vorige maand de pilot gehouden, waarbij diverse verbindende activiteiten op het gebied van sport en cultuur, voor diverse doelgroepen, werden ontplooid. De deuren van de accommodatie openzetten zodat anderen er gebruik van kunnen maken, SVW heeft er positieve ervaringen mee. De enige wanklank was het feit dat sommige hondenbezitters de open poort zagen als een vrijbrief om hun huisdier hun behoefte op het veld te laten doen.

Koffertjes

Ook andere verenigingen hebben aangegeven er interesse in te hebben om een 'Open Club' te worden: multisportvereniging KSV en voetbalverenigingen WMC, DTS en gastheer van de avond Reiger Boys. Voor het zover is, worden er eerst oriĆ«nterende gesprekken gevoerd. Om de goede intenties te onderstrepen, kregen alle vijf de verenigingen het koffertje 'De weg naar de Open Club' uitgereikt uit handen van sportwethouder John Does. "Het idee achter dit koffertje is 'stappen nemen' en als Sociaal Domein de verenigingen te ondersteunen bij het openen van de poorten en sporten (en recreĆ«ren, hobbyen) laagdrempelig te maken voor iedereen", aldus Jasmijn. Samen met Denice van Appeldoorn zal zij de gesprekken met de verenigingen voortzetten en hen op maat adviseren over de toekomstige aanpak. 

Inspraakavond

De bijeenkomst was verder bedoeld om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en contacten te leggen. Jasmijn: "Ik vond het geweldig om te zien dat er meteen al verbindingen gelegd werden, bijvoorbeeld tussen SVW, MET Welzijn en het Horizon College om scholieren te betrekken bij bijvoorbeeld het in kaart brengen van de behoeften van omwonenden. Harry Mars en Douwe Jepma van gemeente Dijk en Waard bespraken de herinrichting van Sportpark De Kabel, waarvoor 6 juli bij SVW '27 een inspraakavond voor omwonenden wordt georganiseerd. Al met al was het een geslaagde, vruchtbare avond. "Geweldig dat zoveel betrokken partijen op het gebied van sport, onderwijs, welzijn, cultuur en overheid de moeite hadden genomen om erbij te zijn, mee te denken en te praten. Bij Heerhugowaard Sport kijken we uit naar de verdere samenwerking!"


Het volgende overleg staat gepland voor oktober, dan met andere thema's en op een andere locatie in Dijk en Waard.

PATRICIA SMAGGE

Vele organisaties uit het Sociaal Domein en ruim dertig sportclubs kwamen naar de bijeenkomst.
Jeroen Appelman, voorzitter SVW '27 (r) ontvangt een koffertje uit handen van wethouder John Does.
Dick Kuijl, voorzitter Reiger Boys kreeg ook een koffertje.
Volle bak in de prachtige kantine van Reiger Boys.
Remco de Boer, voorzitter KSV (r), heeft ook wel oren naar de Open Club.