1. Dieuwertje Bax, 2 Cora Kiekens-Klaver en 3. Serina Schouwenaar.
1. Dieuwertje Bax, 2 Cora Kiekens-Klaver en 3. Serina Schouwenaar. (Foto: Paul Loof)

Dieuwertje Bax en Tristan Olij winnaars Triathlon Langedijk

Algemeen

LANGEDIJK - Woensdag 15 juni werd voor de negende maal rond Hotel restaurant De Buizerd in Noord-Scharwoude de Triathlon Langedijk gehouden. Dit nadat de edities van 2020 en 2021 helaas niet konden doorgaan. 

Onder prachtige weersomstandigheden en bekeken door veel publiek werd felle strijd geleverd om de ereplaatsen. De starttoeter werd dit keer gehanteerd door John Does, sportwethouder van de gemeente Dijk en Waard. De wedstrijd begon met 600 meter zwemmen in het kanaal. Daarna werd 18,4 kilometer gefietst en 5 kilometer gelopen. 

Onder de aanmoedigingen van de toeschouwers en de enthousiaste begeleiding van speaker René Stammes werden mooie prestaties geleverd door de deelnemers. Na circa 8 minuten kwam Tristan Olij uit Winkel met behoorlijke voorsprong uit het water om de fiets te pakken voor de 18,4 kilometer fietsen. Deze voorsprong werd tijdens het fietsen alleen maar groter. Met een gemiddelde van ruim 46 kilometer per uur raffelde hij het fietsen af! Op geruime afstand werd hij gevolgd door Twan Berlijn, Joris de Boer en Michael Krijnen.


Onder prachtige weersomstandigheden en bekeken door veel publiek werd felle strijd geleverd om de ereplaatsen. - foto: Paul Loof

Tijdens de afsluitende 5 kilometer loop bleek Tristan Olij ook nog eens de sterkste loper en hij finishte in 51.49 waarmee hij zijn parcoursrecord uit 2019 nipt verbeterde. De tweede plaats was voor Twan Berlijn uit Oostknollendam in 56.16, bijna 1 minuut ruim voor Joris de Boer uit Winkel, die een tijd van 57.12 noteerde.

Bij de dames was Diewertje Bax uit Schagen duidelijk een maatje te groot voor de concurrentie. Bij het zwemmen nam ze al een ruime voorsprong. Deze voorsprong liep alleen maar op tijdens het fietsen en lopen. Zij eindigde net boven het uur in 1.00.41 waarmee ze overall de 11e plaats scoorde. Ruim 5 minuten daarachter was het plaatselijk favoriet en lid van de organiserende vereniging Zwefilo, Cora Kiekens-Klaver, die een tijd van 1.05.45 scoorde en Serina Schouwenaar uit Den Helder (1.06.31) 46 seconden voorbleef. Bij jeugd jongens was het Sam Albracht uit Noord-Scharwoude die de eerste plek greep en bij de jeugd meisjes Ronja Winter uit Koedijk.

Bij de trio’s was de strijd om de eerste plaats spannend; na het zwemmen en fietsen lagen nog drie teams binnen 30 seconden van elkaar. Uiteindelijk viel tijdens het lopen de beslissing in het voordeel uit van Voorheen Decathlon Super Tri met een tijd van 57.41. In 58.07 eindigde het Team Imke Glas als tweede in 58.07 en team De Gebroeders Bos eindigde als derde in 58.40.

De prijzen voor de snelste Langedijkers gingen naar Cora Kiekens-Klaver bij de dames, Bradley van Hoof bij de heren en Sportswearehouse.nl bij de trio’s.

Ook achter deze snelle dames en heren werden mooie prestaties geleverd en alle atleten werden op de finish binnengehaald met een verdiend applaus. Extra applaus was er voor de deelnemers aan de triathlon clinic. Deze deelnemers zijn acht weken geleden met een training traject bij TV Zwefilo begonnen om deze triathlon te kunnen volbrengen. En dat is hun gelukt ook. Na afloop werden voor de Buizerd de prijzen uitgereikt en werd er onder het genot van een drankje nog gezellig nagepraat.

De organisatie kan terugzien op een zeer geslaagd evenement en bedankt alle vrijwilligers voor hun inzet om dit evenement mogelijk te maken. Hoofd sponsoren van dit prachtige evenement waren de Van der Voort Groep, Hotel Restaurant De Buizerd, en BPD Ontwikkeling. Daarnaast hebben diverse bedrijven uit Langedijk en omgeving een bijdrage geleverd. Zij worden allen hartelijk bedankt.

Uitslagen

Heren

1. Tristan Olij uit Winkel (51.49), 2. Twan Berlijn uit Oostknollendam (56.16), 3. Joris de Boer uit Winkel (57.12).

Dames 

1. Dieuwertje Bax uit Schagen (1.00.41), 2 Cora Kiekens-Klaver uit Oudkarspel (1:05.45), 3. Serina Schouwenaar uit Den Helder (1:06.31).

Jeugd jongens: 

Sam Albracht uit Noord-Scharwoude (1.05.59)

Jeugd meisjes: 

Ronja Winter uit Koedijk (1.19.48).

Trio’s  

1. Team Voorheen Decathlon Supertrio (57.41), 2. Team Imke Glas (58.07), 3. De Gebroeders Bos (58.40).

Voor de complete uitslag en vele mooie foto’s zie www.triathlonlangedijk.nl.