Samen met twee basisschoolleerlingen onthulde burgemeester Rehwinkel de eerste stoeptegel.
Samen met twee basisschoolleerlingen onthulde burgemeester Rehwinkel de eerste stoeptegel. (Foto: AG Heeremans Photography)

Unieke stoeptegels brengen ‘Dijkers’ en ‘Waarders’ dichter bij elkaar

Algemeen

DIJK EN WAARD - Burgemeester Peter Rehwinkel heeft maandagochtend 20 juni de Tegelroute van Atelier 6 afgetrapt. Tijdens een gezellige bijeenkomst aan de Daltonstraat onthulde hij samen met leerlingen van de basisscholen Het Mozaïek en de Zeppelin op symbolische wijze de eerste tegel. Ook waren er workshops waar de kinderen aan konden meedoen.

Atelier 6 heeft het Tegelproject in het leven geroepen in het kader van Start Dijk en Waard, een door de gemeente geïnitieerd programma dat de verbinding tussen de oude en de nieuwe gemeente moet stimuleren en de ‘Dijkers’ en ‘Waarders’ op een laagdrempelige manier met elkaar laat kennismaken. Inwoners, bedrijven, stichtingen en andere organisaties kunnen hun plan indienen en daarmee in aanmerking komen voor subsidie. “Bij Atelier 6 ontstond het idee om vijftig stoeptegels te plaatsen op drie wandelroutes binnen de gemeente Dijk en Waard”, vertelt Kees Schuil, coördinator evenementen bij het creatief centrum. “Op de stoeptegels komen afbeeldingen waarop een organisatie of vereniging zich presenteert aan de hand van een viertal foto’s en een logo. Via een QR-code die vanaf de tegel gescand kan worden, word je doorgelinkt naar een korte video op YouTube waarin de organisatie of vereniging zichzelf nader kan introduceren.”


De kinderen waren best onder de indruk dat ze de burgemeester mochten ontmoeten. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Een origineel en verbindend idee, vond de gemeente die graag met Atelier 6 in zee gaat om de Tegelroute verder uit te werken en een aantal routes ter beschikking stelde waarlangs tegels kunnen worden geplaatst. Om de samenwerking te symboliseren waren zo’n vijftig schoolkinderen van het Mozaïek en de Zeppelin uitgenodigd om een workshop Sappakken drukken te volgen en handgevormde reliëftegels te maken. Daarbij werden ze ingedeeld in gemengde groepen, om onderlinge samenwerking te stimuleren. Hun gemaakte werkstukken mochten de kinderen uiteraard mee naar huis nemen. 


Informatieve stoeptegels inclusief QR-code, daar moet de gemeente straks vol mee liggen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

In totaal worden bij Atelier 6 zo’n zestig kleurrijke en informatieve stoeptegels gemaakt waarop de diverse verenigingen die Dijk en Waard rijk is zich kunnen presenteren. Ook voor scholen worden tegels gemaakt, die op de route of op het schoolplein kunnen worden geplaatst. Wil je voor jouw organisatie of club ook kosteloos een tegel van dertig bij dertig centimeter laten maken door de creatievelingen van Atelier 6? Neem dan contact op met Kees Schuil om gezamenlijk tot een mooi en passend ontwerp te komen. Hij is bereikbaar via a6expo@gmail.com.