Afbeelding
(Foto: )

Onberispelijk

“Mocht u deze ruimte niet in onberispelijke staat aantreffen, wilt u dit dan melden bij de balie?” 

Jeetje! Ik denk dat ik verslaafd ben aan het leren van Nederlands, want na zo’n zin vraag ik mij meteen af of ik gek geworden ben en of het ooit gaat lukken om de Nederlandse taal te beheersen. 

Vaak hoor ik van mijn taalbegeleiders om even een studie pauze te nemen om beter te kunnen presteren, maar dat wil ik niet.

Onlangs was ik ’s avonds om 21.00 uur bij de tandarts voor een spoedafspraak, net na een les bij Marco Meeuwisse. Terwijl ik in de wachtkamer zat, moest ik naar het toilet. 

En daar hing een mededeling die eruit zag als een foto. “Mocht u deze ruimte niet in onberispelijke staat aantreffen, wilt u dit dan melden bij de balie?” 

Meteen werd ik nieuwsgierig over wat het woord “onberispelijk” betekent. 

En zocht de vertaling ervan op. Daarna sprak ik met de tandarts over deze tekst in het toilet. 

En ook stuurde ik een appje naar Marco om mijn verbazing te uiten. 

De vraag is: de boodschap is duidelijk maar waarom is de Nederlandse taal zo ingewikkeld? “Wilt u het toilet schoon houden?” Kan toch ook? Of niet?


Tot slot wil ik nog wel wat kwijt. Ik ontmoet nog steeds lieve mensen die mij willen helpen met mijn opdrachten die ik maak voor mijn tolk opleiding. 

Bij deze wil ik mevrouw Sjane Van Der Burgh, Marco Meeuwisse, Mandy Postma, Ella Doesburg, Erik Bosman en Wim Meyles van Stichting Inova in Alkmaar even noemen. 

Ik ben jullie dankbaar kanjers, tot de maan en terug.