Trots voer de Westfries I door de Langedijker wateren.
Trots voer de Westfries I door de Langedijker wateren. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Bubbels en loftuitingen bij de BroekerVeiling

BROEK OP LANGEDIJK - Het was een feestelijke middag in de zon, vorige week donderdag bij museum BroekerVeiling. Een groot aantal genodigden was deze middag aanwezig om twee heugelijke zaken te vieren. 

Ten eerste werd de 100-jarige verjaardag gevierd van de recent volledig gerestaureerde West-Fries I. Een prachtig motorvrachtschip uit 1922 die met heel veel tijd en liefde, van vooral de 84-jarige Willem Leegwater, in originele staat is teruggebracht. Dit schip heeft van 1922 tot de sluiting van de Broeker Veiling in 1973 gevaren. Het vervoerde de op de veiling verkochte tuinbouwproducten naar Gouda en omstreken. Afgelopen jaar is het schip weer helemaal onder handen genomen dankzij de financiële ondersteuning van het Mondriaanfonds en Nederlandsch Bureau Binnenvaart, en is het een van de parels van de collectie van het museum. Het schip was ooit bezit van Jan Kamp, en daarna van zijn vrouw Geertje, die het schip vervolgens in 2004 aan het museum heeft geschonken. Ook de familie Kamp was deze dag uitgenodigd en genoot van een vaartocht op hun nalatenschap door het Oosterdelgebied. 

Open elektrische rondvaartboot

Daarnaast was het de officiële ingebruikname van de open elektrische rondvaartboot. Deze rondvaartboot is vorig jaar geëlektrificeerd en is dus nu een fluister-rondvaartboot geworden. Een verademing voor de bezoekers van het museum, de omwonenden en natuurlijk het gebied de Oosterdel. Deze boot is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de gemeente Langedijk, Rotary Langedijk- Heerhugowaard, Piet Kramer van GKZ en de Groot en Slot. Ook zij waren bij deze middag aanwezig en hieven het glas op dit heuglijke feit, net als een aantal vrijwilligers van het museum die een belangrijk steentje hebben bijgedragen.

Alle genodigden maakten een vaartochtje door het Oosterdelgebied naar de Noorderplas, waar gezamenlijk een glas Langedijker bubbels van Wijndomein De Koen werd gedronken en werd getoost op beide vaartuigen.

Afbeelding
Oud voorzitter van het museum Ron Wolters, en in die hoedanigheid betrokken bij de Westfries I, hield een speech.
De vrijwilligers die hebben bijgedragen aan de rondvaartboot waren ook aanwezig.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding