De 109e Tour

Na twee corona jaren waardoor de Tour toch met veel maatregelen te maken had hopen we op een ontspannende spannende Tour de France. Tot het laatst spannend wie er aan de start staan. Tijdens de ronde van Zwitserland zijn er in de Jumbo-Visma ploeg weer enkele renners positief getest. 


De Tour start dit jaar met de eerste 3 etappes in Denemarken. De eerste dag is een tijdrit van 13.2 km in Kopenhagen. Rit 2 en 3 voeren de renners langs de kust en bij wind zullen dit lastige etappes worden. Vooral met tegenwind op de Beltbrug (18 km lang en 254 meter boven de zee) zullen ze in waaiervorm gaan rijden en dan ontstaan enorme tijdsverschillen.  


Het is voor het eerst dat de start van de Tour plaats vindt in een Scandinavisch land. Voor de Tour-organisatie is dit financieel gezien lucratief maar de ploegen zijn er minder blij mee. Voor hen zijn de reiskosten hoog en de prijzenpot voor de renners wordt kleiner. Er wordt zelfs al gesproken over een Tour start in Zuid-Afrika. Ik ben nog steeds voorstander van de hele Tour de France in Frankrijk.  


Denemarken is net als Nederland een fietsland. Een vlak land en altijd wind. Dit leverde goede coureurs op, o.a Jesper Skibby en Rolf Sorensen e.v.a. Slechts één maal won een Deen de Tour.  Bjarne Riis in 1996, maar helaas met een dopingsmet. De Deen Michael Rasmussen was ook op weg de Tour te winnen maar werd door zijn ploegleider vroegtijdig uit koers genomen, ook daar klopte iets niet. Wel klonk in Parijs bij de huldiging twee maal het Deense volkslied. In 2007 won de Spanjaard Alberto Contador de Tour maar men speelde abusievelijk het Deense volkslied! 


De eerste dagen zal zeker het Deense talent Jonas Vingegaard een gooi naar het geel doen en hij is mijn favoriet voor een podium plek in Parijs. 21 Deense renners wonnen ooit een etappe in de Tour. 


Wat Nederland betreft zie ik voorlopig geen Tour winnaar. Zeker nu Tom Dumoulin niet meedoet en waarschijnlijk stopt met fietsen. Maar Mattieu van der Poel, Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen zullen voor etappe winst en geel gaan. Ook de Belg Wout van Aert zal vooraan rijden in het sprintgeweld, hij is gebrand op het dragen van de groene trui. 


Steven Kruijswijk gaat zeker voor een top-10-klassering en zal een goede knecht zijn voor Jonas Vingegaard en Primoz Roglic, de twee kandidaten voor een podiumplek in Parijs. Ik verwacht ook veel van Dylan van Baarle, hij is in topvorm. 

 

De Fransen wachten ook al jaren op een Tour winnaar maar steeds kan het aanstormend talent het niet waarmaken. David Gaudu is nu de man waar zij op rekenen. Romain Bardet en Warren Berguil blijven nog wel de Franse rittenkapers.

We zullen deze Tour zeker mooie sprint-etappes zien met Wout van Aert, Caleb Ewan, Mads Pedersen, Peter Sagan, Michael Mattews, Alexander Kristoff, Jasper Philipsen en onze mannen Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Danny van Poppel.   

Spijtig voor Cavendish dat hij dit jaar niet meedoet. Hij had de gelegenheid om het record van Eddy Merckx van 34 sprintzeges voorbij te sprinten.   

Spannend wie er dit jaar in de bollentrui gaat rijden: Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Daniël Martinez of Nairo Quintana? 

Zij gaan ongetwijfeld zorgen voor een geweldige Tour 2022!