Kinderen leren allerlei circustrucs en mogen hun kunsten vervolgens als échte circusartiesten vertonen aan het publiek.
Kinderen leren allerlei circustrucs en mogen hun kunsten vervolgens als échte circusartiesten vertonen aan het publiek. (Foto: Aangeleverd)

Afwisselend programma tijdens tweede editie Tefredo’s Talenten Spektakel

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Het publiek wordt van harte welkom geheten door een slechtziende piccolo in de foyer van de circustent, waarna zij de wonderlijke wereld van theater, circus, muziek en dans binnenstappen. Vol bewondering kijkt men naar de ster van de piste waar kinderen hun pas geleerde circus- en danskunsten vertonen, de artiesten van Tefredo die hun voorstelling l’Hôtel du Cirque spelen en vele gastartiesten die muziek en theater brengen. Buiten staat een tweede tent met een buitenpodium waar kinderen, groot en klein, genieten van het voorleesontbijt, verhalen en muziek. Tussen de lachende families en zich uitslovende artiesten staat weer die slechtziende piccolo, die roept: ‘Dames en heren! Jongens en meisjes! Oftewel hooggeëerd publiek! Welkom bij Tefredo’s Talenten Spektakel!’

Na het succes van de eerste editie van ‘Tefredo’s Talenten Spektakel’, kon een tweede editie niet uitblijven. “Vorig jaar hebben we voor het eerst ons jaarlijkse circusevenement in het Park van Luna uitgebreid met twee extra tenten en een uitgebreider programma met nóg meer culturele disciplines”, vertelt circusdirecteur Fred Meijer vol trots. “Het was zo leuk om te zien dat de verschillende disciplines elkaar versterkten. Het publiek ging van de verhalenverteller naar het circustheater, om daarna te kunnen meedoen aan een circus- of dansworkshop. En ’s avonds konden de mensen genieten van verschillende artiesten, die muziek en theater brachten. We zijn er ontzettend trots op dit te kunnen aanbieden aan het publiek.”

Om die reden bouwt Circusschool Tefredo ook dit jaar weer haar circustenten en buitenpodium op voor de tweede editie van ‘Tefredo’s Talenten Spektakel’. Fred blikt vooruit: “Het belooft weer een spectaculaire editie te worden. We hebben een fantastisch avondprogramma vol muziek, theater en circus. We hebben er ontzettend veel zin in!”

Voorleesontbijt

Iedere dag wordt een breed programma aangeboden, dat begint met een voorleesontbijt. “De kinderen kunnen ’s ochtends bij ons komen ontbijten”, legt Fred uit. “Terwijl ze hun broodje eten worden de leukste verhalen voorgelezen door Klaas Vaak. En dat doet hij niet alleen, maar samen met kabouter Spillenbeen en de heks. Ze lezen vele verhaaltjes voor en combineren dit met vrolijke liedjes als ‘Op een grote paddenstoel’. De kinderen mogen ook zelf meedoen door met muziekinstrumenten geluiden bij de verhalen te maken!” 

Hotel op stelten

En hierbij blijft het niet. “Na het voorleesontbijt spelen de artiesten van Tefredo een echte circusvoorstelling, getiteld ‘l’Hôtel du Cirque’. De show speelt zich af in een hotel, dat voor de allereerste keer zijn deuren opent. Nadat de hotelmedewerkers alle dozen hebben uitgepakt en de laatste glazen hebben schoongemaakt, arriveren de gasten. En dan gaat het helemaal mis. Een slechtziende piccolo brengt de koffers van de gasten naar de verkeerde kamers. Gasten beginnen te klagen en hotelmanager Trudy staat op het punt een zenuwinzinking te krijgen. Tussen de bedrijven door komt van alles voorbij: een jongleeract, ballopen, een act aan de rekstok en vele andere circustrucs.”

Verhalenverteller

Aan het einde van iedere ochtend vertelt Martin ‘De Verhalenverteller’ de mooiste verhalen aan wie het maar wil horen. Fred: “Martin vertelt interactieve verhalen, die zich veelal afspelen in de middeleeuwen. Samen met de kinderen beleeft hij het ene na het andere avontuur, waarbij de zij hem moeten helpen om het verhaal tot een goed einde te brengen. Vorig jaar deed hij dit ook en het was ontzettend leuk om te zien hoe de kinderen mee werden genomen in het verhaal en er helemaal in op gingen.”


Balanceren en met elkaar een spectaculaire act neerzetten! Knap hoor! - (Foto: Julian den Ouden)

Leren jongleren

De middagen staan in het teken staan van de verschillende workshops, die Circusschool Tefredo aanbiedt. Gedurende de circusworkshop mogen de kinderen alle disciplines beoefenen, zoals jongleren, tonlopen, ballopen, koordlopen en steltlopen. Tussen het oefenen door worden korte presentaties voor publiek gehouden, waarbij de kinderen zelf hun pasgeleerde trucs vertonen in de piste. “Het is eigenlijk precies zoals het gaat tijdens onze circuslessen”, vertelt Fred. “De kinderen mogen hun geleerde trucs aan de andere kinderen laten zien, maar alleen als zij dat zelf willen. Het is bijzonder om te zien hoe snel kinderen leren en hoe goed het is voor hun zelfvertrouwen. Dat geeft een kick!”

Na het oefenen mogen de kinderen hun eigen act maken, die ze tijdens de grote presentatie mogen vertonen aan hun ouders, opa’s, oma’s en ga zo maar door. En dit doen zij niet alleen. “Tijdens de presentatie worden de circusacts afgewisseld met optredens van kinderen die de dansworkshops hebben gevolgd.”

Gastartiesten

Uiteindelijk zal de avond worden afgesloten met een avondprogramma bomvol circus, dans, theater en muziek. Fred: “Iedere avond hebben wij drie gastartiesten, die een programma brengen voor het publiek. De ene artiest brengt muziektheater, terwijl de andere liedjes ten gehore brengt. Op die manier creëren ze iedere avond een afwisselend, muzikaal en grappig programma voor het publiek.”

Kortom, de artiesten van circusschool Tefredo hebben ontzettend veel zin in de tweede editie van ‘Tefredo’s Talenten Spektakel’, dat plaatsvindt van 17 tot en met 20 augustus op het Strand van Luna in Heerhugowaard. Zij hopen jou dan ook te mogen begroeten in een van hun circustenten. 

Voor het complete programma en entreekaarten bezoek je de website www.tefredo.nl. Hier kun je ook terecht voor meer informatie. Komt dat zien!