Tip: kraak een oud-werkgever nooit online af.
Tip: kraak een oud-werkgever nooit online af. (Foto: Adobe Stock)

Voorkom deze blunders op social media

Met behulp van social media kun je binnen no-time een nieuwe baan vinden. Maar dan moet je het wél op de juiste manier gebruiken, want het kan je carrière ook verpesten. De meest gemaakte blunders op een rijtje. 

WEES JE BEWUST DAT IEDEREEN KAN MEELEZEN

Blunder 1: ongepaste foto's. Na een gezellige stapavond deel je hilarische foto's op Facebook en Instagram. Maar onthoud: jouw toekomstige werkgever kan dit te zien krijgen, zéker als je een openbaar account hebt. Openbare video's waarin je shotjes doet of in zwemkleding poseert zijn ook niet erg handig.


Blunder 2: grof taalgebruik. Een werkgever zoekt jou altijd online op, om te zien wat voor vlees hij in de kuip heeft. Let dus op wat je plaatst op Twitter en Facebook. Scheld je veel of deel je controversiële berichten? Dit kan je de kans op een baan ontnemen. Wees je bewust dat iedereen kan meelezen. 

Blunder 3: afkraken van een (oud-)collega of werkgever. Ja, het is verleidelijk om je hart te luchten op social media, maar probeer dat niet te doen. Jouw potentiële nieuwe werkgever denkt waarschijnlijk dat je ook straks zo over hem praat. Dat kan een reden zijn om je de baan niet aan te bieden. 


Blunder 4: haastige en slordige posts. Check de berichten die je op social media post altijd op spelling en grammatica. Als je een post afraffelt én deze vol zit met spelfouten, kan een werkgever de indruk krijgen dat je een slordig type bent en dat taal niet je sterkste kant is. Lees een bericht dus altijd even door voordat je het deelt! 


Blunder 5: online onzichtbaar zijn. Als jong talent is het belangrijk dat je actief bouwt aan je professionele netwerk. Heb je geen LinkedIn, Facebook en Twitter? Dan ben je online onzichtbaar en val je dus nooit op. Zonde!