Via een referentie krijgt een werkgever een beeld van je persoonlijkheid.
Via een referentie krijgt een werkgever een beeld van je persoonlijkheid. (Foto: Vasilenko Dmitriy)

Het belang van referenties

Je hebt er vast al een keer van gehoord: een referentie of referentiebrief. Maar wat is het eigenlijk en wat zet je er allemaal in? 

EEN POSITIEVE RECENSIE OVER JOUW FUNCTIONEREN

Een referentie is een verslag van jouw functioneren, oftewel: een positieve recensie. Op het moment dat je solliciteert kun je vaak één of meerdere referenties opgeven. De (toekomstige) werkgever of onderwijsinstelling checkt deze referenties en krijgt zo een beeld van jouw persoonlijkheid en manier van werken. Zo horen ze het niet alleen uit jouw mond, maar ook uit die van een ander. Dat werkt in je voordeel, want hiermee creëer je vertrouwen. 

Hoe meer, hoe beter

Jij bepaalt zelf welke referenties je doorgeeft. Bijvoorbeeld van een oude leidinggevende, collega of stagebegeleider. Deze personen kennen jou goed en weten hoe je werkt. Hoeveel referenties je op je cv moet plaatsen? Dat ligt aan hoeveel referenties je hebt, maar twee is altijd beter dan één. Zo laat je de keuze bij de werkgever. 


Let op: vraag altijd eerst of je iemand als referentie mag opgeven en zijn of haar contactgegevens mag delen. Op onverwachte belletjes of mailtjes zit diegene natuurlijk niet te wachten.