Bepaal vóór het gesprek tot welke afspraken je wilt komen.
Bepaal vóór het gesprek tot welke afspraken je wilt komen. (Foto: Adobe Stock)

Het functioneringsgesprek

Het functioneringsgesprek is een toekomstgericht gesprek tussen jou en je leidinggevende. Hierin wordt besproken hoe goed jij je werk doet en wat je huidige werkzaamheden zijn. 

VERBETERPUNTEN EN FEEDBACK

De werksfeer komt ook naar voren, evenals hoe je met collega’s en bepaalde situaties op het werk omgaat. Je bespreekt mogelijke verbeterpunten én wat er nodig is om dingen te verbeteren of te veranderen in de toekomst. Hier maak je concrete afspraken over. 


Heb je niet eerder een functioneringsgesprek gehad? Dan is het slim om aan je leidinggevende te vragen wat jullie gaan bespreken. Zo kun jij je goed voorbereiden. Wil je doorgroeien of je horizon verbreden? Bepaal vooraf welke doelen je wilt behalen, wat je wilt leren en hoe je leidinggevende je daarbij kan ondersteunen. Daarmee laat je zien dat je jezelf wilt blijven ontwikkelen. 

Aantekeningen maken

Bepaal voor het gesprek tot welke afspraken je wilt komen. Vind je bijvoorbeeld dat je leidinggevende je te weinig bij bepaalde zaken betrekt? Vraag dan om een tweewekelijks voortgangsgesprek. Er komt een verslag van het gesprek, maar het is verstandig om zelf ook aantekeningen te maken. Handig, want zo kun je achteraf checken of alle afspraken kloppen. Verloopt het gesprek niet naar wens? Bijvoorbeeld omdat je leidinggevende je werk bekritiseerd en jij jezelf daar niet in kunt vinden? Blijf rustig en vertel waarom je van mening verschilt. Ben je het niet eens met het gespreksverslag? Onderteken dit dan niet, maar stuur een schriftelijke reactie aan je werkgever. Leg duidelijk uit waar je het niet mee eens bent. Doe dat op een zakelijke en positieve manier.