Jan Rovers organiseert iedere maand een huiskamer- of tuinconcert die heel goed bezocht worden.
Jan Rovers organiseert iedere maand een huiskamer- of tuinconcert die heel goed bezocht worden. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Jan Rovers gaat door met zijn huiskamer- en tuinconcerten

Algemeen

SINT PANCRAS - Wat zegt leeftijd nou eigenlijk? Het is maar net hoe oud je je voelt. Als je, ondanks de leeftijd van bijna 75 jaar, nog volop in het leven staat, ligt er een wereld voor je open! Dat geldt zeer zeker voor Jan Rovers, de man die iedere maand een huiskamer- of tuinconcert organiseert die heel goed bezocht worden. En dat alles voor een kleine bijdrage, het gaat Jan om de gezelligheid en het vermaak voor zijn gasten.

Gastvrijheid is mij met de paplepel ingegoten!

Jan Rovers is een geboren en getogen Brabander die door zijn werk 30 jaar geleden naar het noorden verkaste. Op dat moment was hij werkzaam als maatschappelijk werker en begeleidde in de noordelijke provincies doven. Zijn band met de doven en slechthorenden is heel sterk. Nog steeds komt twee keer per maand zo’n groep uit heel Noord-Holland bij hem thuis om gezamenlijk een fijne ochtend te hebben. Jan beweegt zich daar moeiteloos tussen, hij kent immers gebarentaal. In Brabant trad Jan al op met meerdere bandjes en na zijn verhuizing naar Stompetoren bleef de muziek een centrale plek innemen. Zijn vrouw Wil vond het prachtig en ging altijd mee. Toen zij echter MS kreeg veranderde dit. Jan bedacht dat de muziek dan maar naar hen moest komen en zo ontstonden de kamerconcerten. Na het overlijden van Wil verhuisde Jan naar zijn huidige plekje in Sint Pancras. Door zijn grote tuin is het mogelijk daar ook een tuinconcert te geven

Gastvrijheid en enthousiasme  

Mensen die al zo’n concert bezocht hebben zullen met enthousiaste verhalen thuis gekomen zijn. Vooral de gastvrijheid en het tomeloze enthousiasme van Jan spreekt de mensen erg aan. Dat komt door zijn Brabants bloed, zegt hij zelf. Nu heeft Jan een vast schare bezoekers die genieten van de optredens van bands, koren, zangers en zangeressen en wat al niet meer. Jan is ook van plan iets met kinderen en dans te gaan doen. Aan energie ontbreekt het hem niet! 

Jan Rover Jazzband  

Als er een keer geen gastoptreden is, dan treedt Jan zelf op met zijn Jazzband waarin hij de trombone speelt. De Jan Rover Jazzband is iedere vrijdagochtend live te horen en te zien aan de Benedenweg 134. Tegen half 11 komen dan de bewoners van De Volle Aandacht langs, een kleinschalig particulier woonhuis voor ouderen met dementie in Sint Pancras, een prachtige bijeenkomst.


De Jan Rover Jazzband is iedere vrijdagochtend live te horen en te zien aan de Benedenweg 134. - (Foto: Rodi Media archief)

“Iedereen kan komen optreden, zoek maar contact!, zegt Jan. Aan gastvrijheid zal het niet liggen, voor de lage toegangsprijs van € 5,- krijgt men koffie, een drankje en een hapje. “Het concept raakt de mensen duidelijk, is laagdrempelig en het is prachtig dat er spontaan vrijwilligers komen om mee te helpen. Zelfs mijn kleinkinderen doen mee, Bella en Lotte brengen de thee en koffie rond en de twee ‘oudsten’ Kiki en Morris ontvangen mijn gasten op keurige wijze!” 

Zondagmiddag 4 september aanstaande zal in het kader van de tuinconcerten in Sint Pancras ook bij Jan Rovers een optreden verzorgd worden door The Samsonites, een coverband met muziek uit de jaren ’60 en ’70. De plekken waar de gratis concerten gehouden worden, herkent men aan een gele vlag met een rode noot. Wie een keer een huiskamer- of tuinconcert georganiseerd door Jan wil bijwonen of zelf een concert wil geven, kan op de website www.huiskamerconcertsintpancras.com het programma zien. Voor meer informatie kan gebeld worden naar Jan Rovers 072- 13529745. Zeker een bezoek waard!

door: Ben Wansink