Afbeelding
(Foto: Richard Hoetjes)

Lichtjesavond is uitbundig gevierd

Algemeen

BROEK OP LANGEDIJK - Zoals zovele andere evenementen die twee jaar of langer niet door konden gaan vanwege de coronacrisis, was het ook voor velen een opluchting dat de traditionele Lichtjesavond weer kon worden gevierd.

Het was te merken aan de uitbundige sfeer, zowel op als aan het water. Zo’n beetje iedereen met een boot was op de Broeker wateren te vinden, in de tuinen langs het water of op een van de vele bruggetjes over de gracht. Er waren in totaal 91 geregistreerde boten in de stoet aanwezig, 50 niet geregistreerde boten en 60 boten langs de kant die niet meevarend waren, maar wel onderdeel van het feestgedruis. Lichtjesavond 2022 werd als vanouds een mooi uitbundig feest!

Ook deze keer verzamelden alle mooie versierde en verlichte boten bij Museum Broekerveiling aan de Lient, waar vandaan de vele bootjes vertrokken voor een mooi rondje door het Oosterdelgebied, even met zijn allen pronken op de Noorderplas en weer via de Achterburggracht terug naar de veiling. Alle bootjes, van uitbundig aangeklede schuiten  en met grote luidsprekers op de voorplecht, tot bescheiden sloepjes voorzien van wat subtiele lichtjes, werden enthousiast toegejuicht door de vele toeschouwers. Op sommige terrassen stonden zelfs officieuze jury’s die hun eigen bordjes omhoog hielden en bij de restaurants Marktzicht en het Bakkershuys was het een gezellige drukte. Op het terras van het Museum vond de prijsuitreiking plaats. Een deskundige jury, bestaande uit drie leden van Waterrijk Langedijk, de huisartsen Bok en Grapendaal en voorzitter Ton Buis, heeft uit de bonte vloot weer een aantal terechte winnaars geselecteerd. 

De winnaars waren als volgt:

Jeugd: eerste prijs voor  bootnr. 34 van Jos Hoedjes - De Brandweer, tweede prijs voor bootnr. 4 van fam. de Wier -      De vlinder. Actualiteit: eerste prijs bootnr. 7 van Kim Olie - Dijk en Waard, tweede prijs voor bootnr. 9 van Clasien de Jong - Zwerfafval. Originaliteit: eerste prijs voor bootnr. 5 van Rinus Kruijer - Roboot, tweede prijs voor bootnr. 13 van Bram Spaans - De Gondelier. Zij wonnen allemaal een leuke geldprijs.

Rob Vroegop van Langedijk Waterrijk kijkt zeer tevreden terug op dit evenement. “Ondanks andere evenementen die werden gehouden in de gemeente zoals het Elrow Town festival in het Geestmerambacht, waren er nog nooit zoveel deelnemers als dit jaar. We hebben natuurlijk ook de mooiste zomer ooit voor zulke evenementen. Ook wij als organisatie hebben genoten van als het moois dat voorbijkwam, het enthousiasme van de toeschouwers en de algehele sfeer. Het blijft een georganiseerde chaos, maar we hebben geen wanklank gehoord. We kijken alweer uit naar volgend jaar!” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding