Jan de Kikker had een bewogen leven, onder andere als kastelein van de Hypo bar.
Jan de Kikker had een bewogen leven, onder andere als kastelein van de Hypo bar. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Jan de Kikker draagt zijn bijnaam met trots

Algemeen

OUDKARSPEL - Een bijnaam roept altijd vraagtekens op. Waarom noemt men iemand zo en hoe is die bijnaam ontstaan? Bij Jan van Leeuwen, alias Jan de Kikker, ontstond die naam rond zijn 21ste. Als je met Jan praat komen de verhalen als een vloedgolf op je af, eindeloos kan hij vertellen over zijn best wel bewogen leven.

Jan van Leeuwen werd 25 oktober 1949 in Wieringermeer geboren en bracht daar zijn jeugd door, eigenlijk niets bijzonders. Wel misschien dat hij rond zijn 16de al ontdekte hoe leuk een kroeg kan zijn: stappen met je vrienden naar Medemblik. Toen hij 18 werd, werd in Middenmeer de Detra bar geopend door Joepert Blokdijk. Hij was uitbater van café Bloemlust in Breezand en opende de Detra bar, vernoemd naar een paard, omdat Joepert naast uitbater ook een bekende pikeur was. De jonge Jan van Leeuwen, toen dus 18 jaar, werd gevraagd om iedere dinsdagavond in een zaaltje boven de kroeg achter de tap te staan, waar wekelijks zo’n 40 man klaverjasten. Toen Joepert ook nog een kroeg, de Hypo bar, in Noord-Scharwoude opende, dacht hij gelijk aan Jan van Leeuwen. De Hypo bar lag tegenover de katholieke kerk. Jan kon de kroeg huren, maar deed dat niet. Hij werkte er echter wel en vertelt hoe zondags in plaats van de kerk de kroeg de grootste trekpleister was. Overigens liep de kroeg matig, veel volk kwam er niet, het biervat raakte nauwelijks leeg. ”Ik dronk zelf gewoon mee, hadden we tenminste toch wat omzet!”

Een succesvolle advertentie

Jan stelde toen aan baas Joepert voor een grote advertentie op de voorpagina van het Noordhollands Dagblad te plaatsen. Zijn baas vond dat te prijzig, waarop Jan het volgende voorstelde: “Wordt het een succes dan betaal jij, lukt het niet dan betaal ik!” Daar ging Joepert mee akkoord. Jan liet vervolgens de volgende advertentie plaatsen: ’Hypo bar, Hypo bar, uw gastheer Johnny The Selfkicker!’ (Johnny the Selfkicker was een pseudoniem voor de Nederlandse dichter Johnny van Doorn (1944 -1991). Van Doorn was niet erg populair in zijn tijd; hij choqueerde door zijn manier van voordragen, onder invloed van alcohol en drugs. Jan van Leeuwen raaskalt gelukkig niet, ondanks dat hij van een biertje houdt, maar vindt de bijnaam ‘The Selfkicker’ blijkbaar toch bij hem passen, red.)

Er kwam heel veel volk, trots noemt Jan het aantal van 16 biervaten in een weekend! “We gingen om 20.00 uur open, maar ze stonden al om 19.45 uur voor de deur!” De naam Jan de Kikker was geboren en die bijnaam draagt Jan nog steeds, ondanks zijn 72 jaar.

Cafévoetbal en kikkers

Jan de Kikker is altijd actief geweest en in voor een geintje. Zo organiseerde hij elk jaar het Langedijker cafévoetbal. Op verschillende avonden voetbalden de teams van De Bistro, Old Dutch, de Hypo bar en het Karrewiel tegen elkaar. Op een avond kreeg Jan van het Karrewiel een doos. Toen hij hem openmaakte sprongen er 30 kikkers uit, recht de spoelbak in. Ook maakte hij eens bekend dat een groep gasten een speciaal Belgisch biertje zouden krijgen, helemaal gratis. Dat zou op een zondagochtend getapt worden. Voordat het bier er in ging had Jan echter al een bodempje jenever in de glazen gedaan. “Het bier had inderdaad een andere smaak, maar de gasten gingen lam naar huis, het kostte me wel 3 liter jenever!” Ook presteerde hij het bij een speciaal ‘rondje kikker’ de glazen te vullen met de tuinslang, aangesloten op de tap. Tijdens de jaarlijkse missverkiezing zorgde hij er voor dat de lelijkste deelneemster de winnares werd. “Ik zei dan dat zij misschien niet de knapste was, maar wel degene met het hoogste IQ! Zo kan Jan urenlang door gaan. Tijd om serieus te worden.


Jan draagt zijn bijnaam De Kikker met trots, het herinnert hem aan mooie tijden. - Foto: AGHeeremansPhotography

Didy en werk

Toen Jan 22 was ontmoette hij in de Marlène bar in Heerhugowaard zijn grote liefde Didy de Boer. Het huwelijk blijkt ijzersterk, op 30 november van dit jaar viert het paar hun 50 jarig jubileum. “Didy is lief en slim, en werkt nog altijd met veel plezier in de zorg”, zegt Jan als zijn vrouw met de hond binnenkomt. Zij kregen samen twee zonen, Patrick en Jeroen. Jeroen heeft een handicap, woont ook in Langedijk en werkt 4 dagen per week bij Het Erf van Esdégé-Reigersdaal. “Het is daar fantastisch en hij heeft het er erg naar zijn zin.’ 

Nadat Jan zo rond zijn 24ste gestopt was met werken in de kroeg, ging hij elders aan de slag. Zo werkte hij onder andere bij autosloperij Van der Zel en 28 jaar bij Firma Dienstverlening De Noord. Hij stopte op 62-jarig leeftijd met werken, mede door een hartingreep. Nu verricht hij vrijwilligerswerk, en springt bij daar waar nodig. Hij was scheidsrechter bij DTS en voetbalde tot zijn 52ste in Arie’s Elfde, een veteranenteam van LSVV. Nu is hij sportief nog actief als fietser en biljarter. Kortom: Jan de Kikker springt en kwaakt nog rustig voort!