Fred Versfeld (links) en Roelof Hilgersom hebben heel veel zin in de tweede editie 'Thank You 4 the Pop Music' op 30 oktober in de Grote Kerk te Alkmaar.
Fred Versfeld (links) en Roelof Hilgersom hebben heel veel zin in de tweede editie 'Thank You 4 the Pop Music' op 30 oktober in de Grote Kerk te Alkmaar. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Korenfestival Thank you 4 the Pop Music in Grote Kerk

ALKMAAR – De eerste editie van het korenfestival ‘Thank you 4 the Pop Music’, dat in 2019 werd gehouden, heeft niet alleen bij de deelnemende koren een grote indruk achter gelaten, maar ook de honderden toeschouwers hebben een geweldige middag gehad. Op zondag 30 oktober wordt de tweede editie gehouden. Wederom in de prachtige Grote Kerk in Alkmaar.

“In eerste instantie wilden we graag een korenfestival organiseren met koren uit de zustersteden van Alkmaar: Bath (Engeland), Troyes (Frankrijk), Darmstadt (Duitsland), Tata (Hongarije) en Bergama (Turkije). Maar van dat idee zijn we afgestapt. Organisatorisch was dat lastig en je zadelt de koorleden uit het buitenland op met hoge kosten. Dus we hebben besloten om zes koren uit de omgeving van Alkmaar uit te nodigen en dat is een groot succes geworden!’’, zegt Roelof Hilgersom, voorzitter van de vereniging Thank you 4 the Pop Music. Roelof wordt in het bestuur bijgestaan door de heren Fred Versfeld (secretaris en website beheerder) en penningmeester Nanne Brakels. “Maar vergeet vooral niet de vele vrijwilligers die urenlang voor ons klaar staan.”

Risico

“Toen het idee was geboren om een korenfestival te organiseren, ga je nadenken op welke locatie dat zou kunnen. De plek die uitermate geschikt is, is dan natuurlijk de Grote Kerk. Prachtige akoestiek en er is ruimte voor een kleine negenhonderd toeschouwers. In 2019 verkochten de koren zelf de entreekaartjes, zodat we eigenlijk niet precies wisten hoeveel bezoekers er zouden komen. Kort voor de aanvang werd ik even naar buiten geroepen en tot mijn grote verbazing en vreugde stond er een lange rij mensen, tot in de Langestraat. Voor mij wel even een emotioneel moment.’’

Half uur

"Alle koren zingen een half uur achter elkaar", zegt Fred Versfeld, die jarenlang manager was van congressen en evenementen. "Belangrijkst is dat er kwaliteit wordt geleverd. Daarom zijn we in 2019 op voorhand langs optredens van de koren gegaan. We beseften ook dat optreden op een podium voor negenhonderd toeschouwers voor iedereen best een uitdaging is. Maar het is een geweldige middag geworden. Het viel mij op dat de meeste bezoekers graag de liederen meezingen en dat geeft in de kerk een heel aparte sfeer. Het festival wordt afgesloten met een gezamenlijk optreden van alle koren. Een indrukwekkend moment."

Technici

De organisatie van het tweede korenfestival wordt bijgestaan door technici van Theater De Vest. Roelof: "Daar hebben we een goede samenwerking mee en dat geldt ook voor de mensen van de Grote Kerk, die ons optimaal steunen. Het korenfestival is uniek voor Alkmaar. Een festival dat meer is dan muziek. Het is ook een sociaal gebeuren. Leden van alle koren die elkaar hier ontmoeten en datzelfde geldt voor de bezoekers. Voor de toekomst hebben we grote plannen. Ik wil een klein tipje van de sluier geven. Het is volgend jaar 450 jaar Alkmaars Ontzet en daar gaan we iets mee doen." 


De deelnemende koren zijn: Popkoor Atlantis, Popkoor Prestige, Popkoor Spot-On!, Popkoor Surprising, Vocal Group SpoorBijster en Het Langedijker Koor. De kaartverkoop gaat online. De entree is € 12,50 en via de kortingsbon in de advertentie krijgt de bezoeker een korting van € 2,50. Gratis toegang voor kinderen tot twaalf jaar.

Afbeelding