Sammy tijdens haar optreden op De Streekmarkt.
Sammy tijdens haar optreden op De Streekmarkt. (Foto: Floris Krelage)

Sammy heeft veel te danken aan Artquake

Vervolg van voorpagina


Ze heeft nu drie gitaren. “Ooit nam ik voor weinig een gitaar van iemand over waar ik het op heb geleerd, toen ik tijdelijk in Portugal woonde vanwege mijn studie Sportkunde kocht ik mijn tweede gitaar en deze prachtige Fender kreeg ik cadeau van mijn ouders. Ik speel en zing nu nog covers, maar ik schrijf ook zelf nummers. Als ik ooit genoeg zelfvertrouwen heb ga ik met mijn eigen nummers optreden.”

Artquake

Via Artquake, hét platform in Dijk en Waard waar creatieve jongeren elkaar ontmoeten en waar zij een podium krijgen om hun kunsten te vertonen of te uiten, treedt zij vrij regelmatig op. “Bij het Behouden Huis bijvoorbeeld, op de ‘Langeoikermarkt’ en laatst bij de Streekmarkt bij de BroekerVeiling. Dat is elke keer fantastisch en een kick om op het podium te staan, ook al ben ik niet altijd even goed”, lacht Sammy verlegen. “Ik word wel steeds beter, ik ben Mado van Artquake dan ook ontzettend dankbaar dat ze mij en andere getalenteerde jongeren dit podium biedt. Ik kwam ooit bij Artquake terecht nadat ik erover las in de krant. Ik meldde me aan voor de workshop singer songwriter en sindsdien ben ik een van de Artquake family. Het is heel leerzaam om wat je oefent in de praktijk te kunnen brengen, om letterlijk voor het voetlicht te treden, om te zien of het publiek voelt wat je over probeert te brengen.” Zoals die zangeres dus, ooit op dat countryfestival. “O, was ik maar half zo goed!” roept Sammy lachend. “Ik heb die ambitie niet hoor, ik hoef geen volle zalen te trekken. Ik wil vooral lol hebben in het maken van muziek. Alhoewel: ik zou er geen nee tegen zeggen als dat ooit gebeurt natuurlijk, haha. Maar even serieus: ik vind zingen en spelen en optreden het mooiste wat er is. Zonder Artquake zou ik dat misschien nog steeds alleen op m’n kamer doen of voor m’n familie. Ik word ook wel een beetje verdrietig van het dreigende nieuws dat Artquake zou kunnen verdwijnen door een gebrek aan subsidie. Dat zou betekenen dat een groot aantal getalenteerde jongeren, niet alleen muzikanten maar ook dansers, kunstenaars en theatermakers, de springplank mislopen die juist zo belangrijk is als je net begint of nog veel wilt leren, op een laagdrempelige manier en zonder dat er druk op staat of kritisch naar je wordt gekeken. Bij Artquake krijg je juist alle ruimte, je ontmoet gelijkgestemden en je kunt er op je bek gaan zonder dat je wordt uitgelachen. Ik heb zo veel geleerd en zelfvertrouwen gekregen bij de club van Mado. Ik hoop dat de gemeente Dijk en Waard het niet laat gebeuren dat dit wordt opgeheven door een gebrek aan geld.”

Desgevraagd geeft wethouder van cultuur, John Does, een reactie op de angst van Sammy en veel andere getalenteerde jongeren, dat Artquake dreigt te verdwijnen: "Artquake is een mooi initiatief vanuit de samenleving. Jongeren komen in aanraking met cultuur, ontmoeten elkaar en hun creativiteit wordt verder ontwikkeld.  We zijn met Artquake in gesprek over de subsidieaanvraag."