Afbeelding
(Foto: )

Dag 113, Ma 7 Nov.

Het komt vandaag een beetje bij mij binnen dat ik nou eindelijk ben aangekomen in Santiago de Compostella, de plek waarvan ik al zó lang zeg dat ik daar heen ga. Ik wilde daarom ook even een dag niet verder gaan wandelen maar even rusten. Ik had mooi de tijd om de stad te gaan ontdekken. Ook heb ik vandaag een super mooie tattoo laten zetten van een Jacobsschelp met een rood kruis daar in. Vandaag kwamen ook mijn Duitse vrienden aan, ik ga morgen weer met hun lopen.

Dag 114, Dinsdag 8 Nov. Afstand: 23,3 km

Het was weer heel lekker om mijn spullen in te pakken en weer te gaan lopen. Heel gek hoe dat werkt, maar je krijgt het gevoel alsof je alles aankunt. Ik ben de komende 4 dagen onderweg om naar Fisterre te lopen. het westelijkste puntje van Spanje.

Dag 115, Woensdag 9 Nov. Afstand: 34,1 km

Het landschap is zo mooi hier! Je kan je ogen soms echt niet geloven, de mooiste gebieden die ik tot nu toe heb gezien, buiten kijf. Je hebt hier super mooie bossen en kleine stroompjes en plooiend gebied. We sliepen met z'n allen in een albergeu waar daarnaast een klein barretje was waar we 's avonds gingen eten. Na het eten nog lekker een biertje daar doen en de tijd doden met een kaartspelletje. Ik mocht wat muziek op zetten in die tent en ik koos voor de oldschool happy hardcore. Zo blijf je toch even dicht bij je eigen land ;)

Dag 116, Donderdag 10 Nov. Afstand: 33,5 km

Ik kan het echt niet vaak genoeg zeggen, maar het is echt ongelofelijk mooi hier. We liepen samen wat meer samen op met z'n vijfen en ik dacht, omdat ik morgen avond niet meer met hun samen slaap, maar in Santiago, laat ik ze vanavond hun schoentje zetten. Dus ik heb ze die middag allemaal sinterklaas liedjes laten oefenen en zingen zodat ze klaargestoomd zijn voor de avond. We waren aangekomen in het plaatsje Muxía, het eerste stadje aan de oceaan. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik al dat water zag. Ik dook ook gelijk samen met één ander het water in. En 's avonds gingen we de zonsondergang bekijken. Magisch!

Dag 117, Vrijdag 11 Nov. Afstand: 30,6 km

Vandaag is het mijn laatste wandeldag. Vanavond ga ik met de bus terug naar Santiago waar ik dan weer in de vroege ochtend met de taxi naar het vliegveld van Santiago wordt gebracht. Ik heb het gevoel nog niet dat het bijna is afgelopen. Maar op het moment van schrijven komen wel de emoties omhoog. Samen met de Duitsers zaten we nog een tijdje op het stand van Fisterre te kijken naar de oceaan en al zijn schoonheid. Het was wel wat emotioneel om afscheid te nemen van elkaar, zij bleven namelijk nog een paar dagen hier. Op het moment van schrijven ben ik al weer iets langer dan een week thuis. Als ik terugkijk ben ik zo verschrikkelijk dankbaar voor alles wat ik heb gezien en alles wat ik heb meegemaakt. Van de mooie mensen bij wie ik mocht slapen. Van mijn eerste pelgrim ontmoeting op de grens van België en Frankrijk en al die andere mensen die zulke mooie verhalen hadden en waarmee ik de mooiste tijd heb beleefd. Ik ben dankbaar voor alle mensen die voor mij een onderdak hebben gegeven, ook al waren ze soms wat 'anders'. Ik heb zo veel gezien en zo veel meegemaakt, je kan het nooit allemaal vertellen in zo'n krantenstukje, maar ik hoop dat jullie zo ook samen met mij gelopen hebben. Ik heb deze tocht niet alleen voor mijzelf gedaan. Ik heb ook gelopen voor de Stichting Step One. Een stichting die een opleiding geeft aan de allerarmsten van Tanzania. U kunt ook nog steeds doneren via doneeractie.nl, waar u dan moet zoeken naar 'Step One pelgrimstocht Santiago de compostella'. Alvast ontzettend bedankt voor uw bijdrage. 

Ik snap dat sommige mensen nog vragen kunnen hebben. Daarom is iedereen op 3 december van 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom bij mij thuis. Ik ben de hele dag dan aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Als u het leuk vindt om te komen mail mij dan op: lars_bijvoet@hotmail.com. Ook voor andere vragen kunt u mij mailen. Mijn woonplaats is: Broek op Langedijk, Dijk 8a.