De passie voor beelden maken is, ondanks Loets inmiddels gevorderde leeftijd, nog iedere dag aanwezig.
De passie voor beelden maken is, ondanks Loets inmiddels gevorderde leeftijd, nog iedere dag aanwezig. (Foto: AG Heeremans Photography)

Bronzen beelden van Loet van Veen gaan hele wereld over

Algemeen

HEERHUGOWAARD – De rondgang door de enorme lange tuin van Loet van Veen aan de Middenweg 568a, waar tientallen beelden prijken, geeft een duidelijk beeld: deze Heerhugowaarder is niet alleen nationaal een bekende kunstenaar, maar ver buiten onze landsgrenzen. 

Beelden van Loet van Veen staan in landen als Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Zweden en Engeland. Van Veen is een bekende op nationale en internationale kunstbeurzen en werk ook voor verschillende galeriehouders. Loet van Veen, geboren en getogen in Sint Pancras, probeert het iets rustiger aan te doen, maar de opdrachten blijven binnenkomen en nee zeggen tegen een verzoek is niet al te eenvoudig. “Tegenwoordig krijg ik veel verzoeken van mensen die een dierbare hebben verloren en graag een blijvende herinnering in de vorm van een bronzen beeld willen hebben. Vaak is dat heel emotioneel, maar het is o zo dankbaar werk als de klus geklaard is.’’


‘Het maakt voor mij niet uit wat ik moet maken, ik kan iedere opdracht aan.’ - (Foto: AG Heeremans Photography)

Tegelzetter

“Ik heb tot mijn 22e in Sint Pancras gewoond en verhuisde daarna naar Alkmaar. Ik werd tegelzetter en kwam bij Stoel van Klaveren terecht, een onderneming die onder meer in grafstenen handelde. Ik werd daar aangenomen en gaf les om mensen op te leiden. In mijn laatste jaar ging ik met een van mijn leerlingen, Marijn van de Water, mee naar Seoul. Daar werden de wereldkampioenschappen tegelzetten gehouden. Prachtig om mee te maken en Marijn pakte ook nog eens een fantastische derde plek.’’ Na een paar jaar in Alkmaar te hebben gewoond bouwde Loet in Heerhugowaard, aan de Middenweg, zelf zijn eigen huis met een enorme tuin.

Bronzen beelden

Naast zijn baan wilde Loet op zijn dertigste de fijne kneepjes leren van het bronsgieten. “Ik benaderde Ellie Stolwijk en heb bij haar alles geleerd wat nodig was om bronzen beelden te maken. Daarna heb ik ook nog drie jaar gestudeerd aan de Volksuniversiteit in Alkmaar. Het maken van bronzen beelden is een hele intensieve bezigheid. Je maakt het beeld eerst in was. Als het een opdracht is dat laat ik het wassen beeld eerst aan de opdrachtgever zien. Voor het eindresultaat ga ik naar een bronsgieterij. Het proces van het brons gieten is arbeidsintensief. Er moeten mallen en ontluchtingskanalen worden gemaakt. Het gieten, afwerken en patineren moeten in perfectie gebeuren om tot een goed resultaat te komen. Die procedure bij de bronsgieterij duurt bij elkaar drie tot vier weken. Daarna kan ik het beeld ophalen en overdragen aan de opdrachtgever. Als ik zelf beelden maak, dan bestaat het meestal uit een oplage van vijf stuks.”


‘Beelden van brons zijn onvergankelijk.’ - (Foto: AG Heeremans Photography)

Passie

De bronzen beelden worden afgewerkt bij een bronsgieterij in het Friese Balk, waar Loet kind aan huis is. In de huiskamer, de garage en buiten in de tuin staat een enorme collectie bronzen beelden. “Ik heb eenmaal een open dag georganiseerd. Daar kwamen meer dan driehonderd mensen op af. Dat doe ik niet meer. Iedereen mag een kijkje komen nemen, maar dan wel op afspraak. Geen grote groepen. Mensen die langskomen moeten er wel even de tijd voor nemen om alle beelden te kunnen bekijken. Een afspraak maken kan via de mail of telefonisch.’’ 

De passie is, ondanks Loets inmiddels gevorderde leeftijd, nog iedere dag aanwezig. “Beelden van brons zijn onvergankelijk. Het maakt voor mij niet uit wat ik moet maken, ik kan iedere opdracht aan. Als ik iets voor een nabestaande moet maken ga ik eerst in gesprek. Dan krijg ik ook een beeld wat ik moet maken. Maar er zijn ook mensen die zelf aangeven wat ze willen hebben. Laatst heb ik nog twee grote bronzen zwanen naar Amerika verstuurd. En morgen maak ik weer een paar kleine vogeltjes.’’

In 2017 werd Loet van Veen in Heiloo nog uitgekozen als ‘Kunstenaar van het Jaar’. Graag een kijkje nemen bij Loet? Mail voor een afspraak naar loetbeelden@ziggo.nl of bel 072-5715068. Kijk ook eens op www.kunstkerkdijkenwaard.nl.

RUUD DE WAARD