Afbeelding
(Foto: Archief RM)

Grens

Het nieuwe jaar werd in ons nieuwbouwwijkje ingeluid met prachtig vuurwerk. Ik weet, er gold een vuurwerkverbod. Wie, wat en hoe dit vuurwerk, ik heb en wil er geen weet van, maar oh wat werd ik blij van dit vuurwerk. 

Voor mij was dit de booster om het nieuwe jaar vreugdevol te beginnen. De tweede dan, want de eerste booster had ik al binnen. Helemaal opgehaald in Hem. Slechts met de navigatie kon ik dit dorp vinden. Nu moet ik wel bekennen dat ik bedroevend weinig kennis heb van alle plaatsen met een ligging ten noorden van Heerhugowaard. Lang geleden leek zelfs het Noordzeekanaal voor mij een niet te overschrijden grens te zijn. Woningnoodgedwongen ben ik toch deze geografische grens overgegaan. Anno 2022 ga ik opnieuw een nieuwe grens over. Ditmaal naar de gemeente Dijk en Waard. 

In feite hoefde ik er geen stap voor te verzetten. Nee, deze nieuwe grens is de uitkomst van de gemeentelijke wens tot groei. Niet te stuiten groei naar groter en zelfs naar hoger, hoogst. Om de schaalvergroting van de nieuwe gemeente Dijk en Waard in ogenschouw te kunnen nemen wordt straks een appartementengebouw neergezet van twintig verdiepingen. Dit komt neer op een gebouw van 20 x 3 is 60 meter hoog. Voor mij wordt hier een grens overschreden en ook met mijn hoogtevrees kan ik mij niet verenigen met deze wens van hoger, hoogst. 

Lichtpuntje is wel dat deze toren zonder navigatie te vinden zal zijn. Elk nadeel heeft zijn voordeel. 

Niet begrensd door positiviteit is mijn wens voor allen voor het nieuwe jaar: ‘ Always look on the bright side of life’ (Monty Python, 1989).

Pieta van der Mark