"Ik word niet door íemand geïnspireerd, maar eerder door bepaalde vormen die ik overal kan tegenkomen. En daar geef ik dan een eigen draai aan."
"Ik word niet door íemand geïnspireerd, maar eerder door bepaalde vormen die ik overal kan tegenkomen. En daar geef ik dan een eigen draai aan." Foto: Jan Siebring Fotografie

Berre de Jong (15) uit Zwaag schittert in tv-programma Make-Up Cup

Algemeen

ZWAAG - Een video opnemen met beautyvlogger Nikkie de Jager; dat is waar de deelnemers van het AVROTROS-programma ‘Make-Up Cup’ kans op maken. En natuurlijk is het een ongekend mooie ervaring. Eén van de tien kandidaten is de vijftienjarige Berre de Jong uit Zwaag. “Nikkie is hartstikke aardig, ook achter de schermen”, vertelt Berre. “Bovendien heb ik, zeker op het gebied van techniek, heel veel van haar geleerd.” 

Nikkie de Jager gaat in het tv-programma op zoek naar de nieuwe make-up artist van Nederland. De jonge talenten toveren hun gezicht om van blanco canvas tot adembenemend kunstwerk. Van beauty looks tot fantasierijke grimecreaties, alles komt voorbij. Nikkie beoordeelt de talenten op hun techniek en creativiteit. 

Groepsapp

Al vóór de zomervakantie had Berre zich voor het programma aangemeld. “Als eerste moesten we een thuisopdracht doen. Die had ik goed gedaan en ik mocht langskomen voor een casting. Daarna duurde het wel een tijdje; pas afgelopen oktober hoorde ik dat ik als kandidaat geselecteerd was. Tijdens een videocall met Nikkie zelf vertelde zij ons het goede nieuws. Geweldig natuurlijk. Dit is een droom die uitkomt!” Niet alleen met Nikkie, ook met de andere kandidaten voelde Berre een klik. “We waren echt samen één groep en steunden elkaar. Er was dus echt geen sprake van haat en nijd. We gunden elkaar heel veel. Nu de opnames voorbij zijn, spreken we nog steeds af en toe met elkaar af. We zitten met z’n allen in een groepsapp. We hebben allemaal dezelfde passie voor make-up en dat schept toch een band.”

Halloween

Als klein meisje was Berre al vaak met make-up bezig, maar het werd serieuzer toen ze twaalf was. “Tijdens Halloween heb ik toen een keertje zelf mijn gezicht gegrimeerd met nepbloed en lenzen. Dat vond ik zó leuk om te doen, dat ik er daarna mee doorging. Ik was heel veel aan het oefenen en keek video’s op YouTube. Uiteindelijk heb ik het op die manier mezelf eigen gemaakt. Ik maak altijd een foto van mezelf van het eindresultaat. Die foto’s kijk ik terug en daar leer ik ook veel van. Ik zie dan wat ik kan verbeteren.”

Inspireren

Het liefst maakt Berre looks die nog niet bestaan. “Of die ik in ieder geval nog niet eerder gezien heb. Met een nieuwe look hoop ik anderen weer te inspireren. Dat is ook wat ik in de Make-Up Cup zoveel mogelijk probeerde te doen. Hoe ik aan ideeën kom? Dat kan altijd en overal zijn”, lacht Berre. “Op de fiets, op school, maar ook midden in de nacht als ik bed lig. Wanneer ik een bepaald patroon zie, brengt me dat vaak op mooie ideeën waar ik mee verder kan. Dat gaat eigenlijk automatisch. Ik kan dus niet zeggen dat ik door íemand geïnspireerd word, maar eerder door bepaalde vormen die ik overal kan tegenkomen. En daar geef ik dan een eigen draai aan.”

Bekend worden

Berre zit op dit moment in haar examenjaar van het vmbo-G op het Clusius College in Purmerend. Daarna wil ze graag naar het ROC in Amsterdam om de vierjarige opleiding ‘allround grimeur’ te volgen. “Ik zou later heel graag de make-up willen verzorgen voor filmacteurs. Verder ga ik door met het maken van YouTube-video’s en lijkt het me fantastisch om bekend te worden in Nederland. Ik hoef niet zo nodig naar Amerika toe”, lacht ze. Het programma van Nikkie de Jager heeft voor Berre nog iets heel moois opgeleverd. “Voordat ik hieraan meedeed, was ik best wel onzeker over mezelf. Dat is wel veranderd. Nu weet ik dat fouten maken niet erg is. Daar leer ik juist van. Met vallen en opstaan kom je een heel eind.” 

Benieuwd naar de creaties van Berre? Ze is op TikTok en Instagram te vinden onder de naam berre.mua. Ook heeft ze een YouTube-kanaal: Berre Blend. En wil je weten hoe ver Berre komt in het programma van Nikkie de Jager? Kijk elke zaterdag om 19.20 uur op Zapp naar de Make-Up Cup!  

"Ik maak altijd een foto van mezelf van het eindresultaat."