Een grote uitslaande brand legde twee loodsen van bollenbedrijf Wagenaar in de as.
Een grote uitslaande brand legde twee loodsen van bollenbedrijf Wagenaar in de as. (Foto: Inter Visual Studio)

Weinig over van leliebedrijf na brand

HEERHUGOWAARD - Daags na de brand is het is een trieste aanblik. Van het leliebedrijf van de familie Wagenaar aan de Westdijk is weinig meer over. Twee van de drie loodsen gingen in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 januari in vlammen op. De derde loods kon dankzij adequaat optreden van de brandweer gered worden. 

Bij de uitslaande brand kwamen asbestdeeltjes vrij, die in de loop van het weekend zijn opgeruimd met een speciaal hiervoor toegeruste veegwagen. Een asbestverwijderingsbedrijf was tot zondagmiddag in touw om de boel schoon te maken. 

Roet en asbest

Ook omwonenden hadden last van de brand. De vlammenzee veroorzaakte zaterdagnacht een dikke rookwolk die aan de andere kant van het kanaal Omval-Kolhorn roetdeeltjes achterliet op auto’s en in tuinen. De gemeente Dijk en Waard liet veegwagens door de straat gaan. Bewoners van het gebied konden de roetdeeltjes zelf opruimen, op advies van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord met handschoenen aan. Uit onderzoek bleek dat de asbestdeeltjes die bij de brand vrij waren gekomen zich alleen op het terrein en in een klein straal daaromheen hadden verspreid.

Bittere pil

Voor de familie Wagenaar was het een bittere pil: van twee grote loodsen zijn slechts nog karkassen over. Gelukkig konden een derde loods en het naastgelegen kantoor worden gered. De woning die op het terrein staat liep geen gevaar. Wagenaar Lelies is een internationaal opererend bedrijf waar bollen worden geteeld, verwerkt en verzonden naar afnemers over de hele wereld. Het bedrijf bestaat al 45 jaar en heeft behalve in Heerhugowaard ook vestigingen in Frankrijk en Chili.