Afbeelding
(Foto: Elly Stroo Cloeck)

“Haarlem heeft hoog gemiddelde aan minibiebs”

Willem Brand

HAARLEM - Haarlem telt minimaal 160 minibiebjes die buiten staan, en ontelbare andere die binnen staan: in scholen, BSO’s, wijkcentra, revalidatiecentra, flats, enzovoort. Haarlem telt zo’n 1654 straten, en dat betekent één buiten-minibieb per 10 straten. Natuurlijk heeft de éne buurt meer biebjes dan de andere, maar het gemiddelde van Haarlem is relatief hoog!

Elly Stroo Cloeck is een minibieb fan en laat jaarlijks minstens 100 gelezen boeken in 100 verschillende minibiebs achter. Het begon allemaal in 2009 met Elly’s deelname aan Bookcrossing: boeken lezen, op de BookCrossing website registreren, een label met nummer erop doen, er een stukje over schrijven, en ergens achterlaten. In het begin zomaar ’ín het wild’, de laatste jaren in de minibiebs.

Little Free Library

In 2009 waren er daar nog niet zoveel van, maar in de jaren erna waaide de ‘Little Free Library’ vanuit Amerika en werd het steeds en werden ook in Nederland de minibiebs steeds talrijker. De ‘Bookcrossers’ in Nederland zijn erg actief met boeken verspreiden en elk jaar ontmoeten de fanatiekste elkaar ergens in Nederland. Die fanatieke groep geeft elkaar jaarlijks een uitdaging: zoveel mogelijk boeken achterlaten op zoveel mogelijk verschillende plekken. Dat was pre-Corona zoveel mogelijk verschillende steden, maar in de Corona-periode heeft Elly het aangepast naar zoveel mogelijk verschillende minibiebjes in Haarlem. Ze wandelde altijd al veel, gemiddeld 8 km per dag, maar nu wandelt ze heel Haarlem door om alle minibiebjes in Haarlem te vinden.


Ze doet dat met een app, die precies de gelopen straten bijhoudt. Begin augustus heeft ze alle 1654 straten van A t/m Z voor de tweede keer doorkruist.

Uniek fenomeen

Elly: “De minibieb is een uniek fenomeen dat tijdens corona enorm is gegroeid. Toen de bibliotheken dichtgingen, ging de minibieb open! Mensen bieden buurtgenoten en voorbijgangers gratis boeken aan. Het idee erachter is dat als je een boek hebt uitgelezen, je ‘m een ander te lezen geeft.” In 2019 liet ze elke week een boek ergens achter. Ze leest veel en deed dat met twee vingers in de neus. Toen werd de uitdaging elke week een boek in een minibieb achter te laten. In 2021 liet ze op jaarbasis ruim 100 gelezen boeken achter, dit jaar is de uitdaging 125. De teller staat eind juli al op 120!

Haarlemmers lezen zich suf

Liefhebber

In de minibieb-loze jaren liet ze boeken achter op bankjes, in een minibieb is dat natuurlijk veel prettiger. De boeken staan dan droog en worden niet zo snel ‘opgeruimd’. “Ik vind het zonde om een boek weg te gooien. Je wilt dat een andere liefhebber er ook lol aan beleeft. Bovendien is het hartstikke leuk als iemand er zijn mening over geeft.” Een boek dat zij in Zuid-Amerika achterliet, dook jaren later in Zuid-Afrika op, las ze op bookcrossing.com! Een Frans studieboek achtergelaten op een bankje in Elswout, werd naar Frankrijk meegenomen.

Minibiebs geven verbinding

Ook menstruatiemateriaal

Haarlem heeft een hoog gemiddelde aan minibiebs, en daar zitten hele mooie of aparte bij. Elly. "Je kunt zien dat mensen creatief zijn. Men combineert het ook met andere zaken. Stekjes en kamerplanten in het voorjaar. Of menstruatiemateriaal voor vrouwen die het niet kunnen betalen. Ook wordt er in sommige kastjes meer weggegeven dan boeken. Er ligt bijvoorbeeld voedsel, spelletjes en serviesgoed.” Elly's eigen minibieb staat binnen, in de hal van haar flat. "De mijne is niet zo bijzonder, ik ben meer van functioneel. Het gaat mij meer om wat erin staat en minder om uiterlijk.” Natuurlijk heeft ze wel haar favoriete biebjes in Haarlem, die iets unieks hebben.

Elly Stroo houdt van wandelen, boeken en lezen.
De Creatiefste staat op de Delftlaan 53. Het door de eigenaar Woud der Verwondering genoemde buitenbieb is versierd met een boomwortel bovenop en takken aan de zijkant die door gaten in het dak zijn gestoken.
De Dubbelste; deze minibiebs staan op het volkstuincomplex Zonder Werk Niets op de Van der Aartweg 25.
Afbeelding
De vrouw vriendelijkste staat in de Minahassastraat, aan de zijkant van het huis Benkoelenstraat 36. Ook menstruatiemateriaal uitgiftepunt in samenwerking met het Armoedefonds.
De Kleinste staat op het Cajanuspad, bij de Tiny houses. Ernaast staat een enorm insectenhotel.
De Vrolijkste staat op de Delftlaan 231, naast een boom die volgehangen is met van alles.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding