Fik Meijer.
Fik Meijer. (Foto: aangeleverd)

Drie geschiedenislezingen in Societeit Vereeniging

HAARLEM - SocieteitVereeniging organiseert ongeveer 8 lezingen per jaar over een geschiedkundig onderwerp. Vaak geeft een auteur een lezing over een recent verschenen boek, maar ook algemene onderwerpen kunnen aanleiding zijn voor een bijeenkomst.

De avonden duren van 20.00 tot 22.00 uur en worden afgesloten met een meet&greet gelegenheid tijdens de signeersessie. De lezingen zijn tegen een geringe vergoeding toegankelijk. Voorafgaand aan de lezing is er een gezamenlijke maaltijd. Reserveren: www.societeitvereeniging.nl/agenda

Programma lezingen najaar 2022

Donderdag 15 september: Fik Meijer- De Vele gezichten van Sicilië.

Fik Meijer is emeritus-hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft vele boeken over de klassieke oudheid gepubliceerd, waaronder de bestseller Keizers sterven niet in bed. Sicilië, geliefd en verdoemd, is een fascinatie waarover hij graag spreekt.

Donderdag 20 oktober: Bart van der Boom- De Politiek van het kleinste kwaad

De Nederlandse Joden werden tijdens de Duitse bezetting geïsoleerd van de rest van de maatschappij, in een getto zonder muren. Dat getto werd in opdracht van de Duitsers bestuurd door de Joodse Raad. De Raad preekte consequent gehoorzaamheid aan Duitse bevelen, ook toen in juli 1942 de deportaties begonnen. Wie bij de Joodse Raad werkte, was van die deportaties vrijgesteld, tot de zomer van 1943, toen ook zij werden afgevoerd. Na de oorlog had niemand er een goed woord voor over. ‘Joodse Raad’ staat voor het ergste soort verraad. Toch konden tijdens de oorlog velen het bestaan en het beleid van de Joodse Raad billijken als de enige mogelijkheid om te redden wat er te redden viel.

Donderdag 17 november: Sandra Langereis- ERASMUS dwarsdenker

Desiderius Erasmus was in zijn tijd de meest verkochte auteur en een meer dan bekende inwoner van de Lage landen. Hij verpersoonlijkt de overgang van de middeleeuwen naar de moderner tijd. In zijn " Lof der zotheid” maar ook in zijn duizenden brieven over onderwerpen als gewetensdwang en drukpersvrijheid etaleerde hij zijn originele opvattingen die tot aan de dag van vandaag niets aan zeggingskracht hebben ingeboet..

Sandra Langereis geeft een lang interview waarin ook haar aanpak als biograaf uitgebreid aan bod zal komen. Uiteraard zal er volop ruimte zijn voor publieksvragen.

Afbeelding
Afbeelding