Wijzigingen APV besproken: Gebruik lachgas verbod in specifieke gebieden

Joost Verhagen

HAARLEM - De commissie bestuur heeft donderdagavond een aantal voorgestelde wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) besproken. Met de wijzigingen wordt onder andere het gebruik van lachgas in bepaalde verboden. Daarnaast worden er regels opgesteld over het neerleggen van laadkabels voor elektrische auto's en het aanbieden van gedeelde vervoersmiddelen.

Handhaving moeilijk op lachgasverbod 

Momenteel is het gebruik van lachgas eigenlijk in de hele stad verboden, maar dat zou volgens het college moeilijk te handhaven zijn. Daarom worden er nu specifieke gebieden aangewezen. Dit zijn gebieden waar al eerder veel sprake was van overlast van het gebruik van lachgas.  Het CDA vroeg zich af hoe het komt dat dit makkelijker te handhaven is, nu toch al bekend is welke gebieden er meer te maken hebben met overlast van mensen die lachgas gebruiken.

Wijzigingen moeten nog besproken worden in de gemeenteraad

Boetes voor op straat slapen?

Ook het slapen op, of aan de straat zou in de nieuwe verordening worden opgenomen. Dat leverde vragen van de Actiepartij op. Remko Trompetter wilde weten of het dan straks zo gaat zijn dat daklozen voor wie geen ruimte is in de opvang een boete krijgen als ze op straat slapen, en hoe hoog die boete dan zou zijn.

Dierenshows met vergunningplicht

De Partij voor de Dieren vroeg om opheldering over de passage die stelt dat het verboden is om uit te dagen tot ongeregeldheden. De fractie wilde weten of dat niet gebruikt zal worden om bepaalde activisten in de weg te gaan zitten. Ook wil de partij dat alle evenementen met dieren voortaan vergunningsplichtig worden gesteld, zoals bijvoorbeeld roofvogelshows.

Effectievere sanctionering

Volgens burgemeester Wienen heeft het gebruik van lachgas erg veel negatieve gevolgen voor de veiligheid, het milieu en de volksgezondheid en moet het daarom zoveel mogelijk worden beperkt. Binnen de nieuwe regels zou vooral de sanctionering effectiever moeten worden. De wijzigingen in de APV moeten nog in de gemeenteraad worden besproken. Wanneer is nog niet bekend.