Horecaondernemers vragen raadscommissie om behoud van grotere terrassen

Joost Verhagen

HAARLEM - Verschillende Haarlemse horecaondernemers hebben donderdagavond bij de commissie bestuur gevraagd om de verruiming van de terrassen niet terug te draaien. Volgens de ondernemers is er nauwelijks overlast van de terrassen, brengt het een positieve sfeer in de stad en zorgt het voor minder overlast van geparkeerde fietsen. De gemeente besloot tijdens de coronapandemie om ruimere terrassen in de Haarlemse horeca toe te staan, zodat het voor ondernemers mogelijk werd om onderlinge afstand tussen tafeltjes te waarborgen en om de ondernemers in de gelegenheid te stellen iets meer omzet te draaien dan anders mogelijk was geweest. Maar volgens de huidige planning zou de situatie in oktober moeten worden teruggedraaid.

Verschillende caféhouders bedankten de gemeente voor de ruimere mogelijkheden tijdens de pandemie. Een ondernemers die net tussen wal en schip viel toen de steunpakketten werden opgetuigd zei zelfs dat hij zonder de verruimde terrassen waarschijnlijk zijn café op had moeten doeken.

De inspraakbijdragen van de horecaondernemers prikkelden de interesse van de commissieleden van de commissie bestuur. Zo vroeg Moussa Aynan (Jouw Haarlem) of het inderdaad zo is dat overlast van fietsen kan worden tegengegaan door grotere terrassen toe te staan. De VVD zei de kwestie graag binnenkort te willen bespreken in de gemeenteraad, maar daarvoor moet er eerst een stuk bij de gemeente worden aangeleverd. De horecaondernemers hebben toegezegd een brief aan de raad op te stellen, zodat de kwestie binnenkort kan worden besproken.