Iris van Hamburg, senior begeleider dagbesteding, (tweede van links) en sociaal ondernemer Rogier Tan bij Hartekamp deelnemers Tamara en Aleyna.
Iris van Hamburg, senior begeleider dagbesteding, (tweede van links) en sociaal ondernemer Rogier Tan bij Hartekamp deelnemers Tamara en Aleyna. (Foto: Dirk Karten)

‘Alles bij de Buurderij heeft een verhaal’

HAARLEM/HEEMSTEDE – “Lust je er nog een? Ze zijn nu nog warm”, zegt Michiel de Ruiter uitnodigend. Dat laten we ons geen twee keer zeggen. De Haarlemse Parels smaken nog lekkerder dan die van Oma Bobs (de ongekroonde koningin van de betere bitterbal). Het is bizar dat deze met smeuïg ragout gevulde bitterbal absoluut beter smaakt dan de populaire snack die met echt vlees is gemaakt. De Parel is 100% vegan/halal en heeft toch een diepe, rijke vleessmaak. De reden: oesterzwammen!"

Bij Bakkerij Kleine Raak in Heemstede opent vanaf 18 mei nieuwe Buurderij Hart

Het is slechts één van de bijzondere producten die vanaf 18 mei te koop zijn bij de nieuwe (Boeren en Buren) Buurderij Hart. Het afgiftepunt is te vinden in de bakkerij van bakkerij Kleine Raak op het terrein van de Hartekamp Groep aan de Herenweg 5 in Heemstede. Sociaal ondernemers Rogier Tan, Erik Boele-de Zeeuw en Michiel de Ruiter rollen het concept ‘rechtstreeks van producent (boer) naar consument’ uit van Haarlem naar Heemstede. Waarbij eerstgenoemde in Noord-Hollandse boomgaarden van net geoogste appels en peren fruitsappen perst en twee laatstgenoemden ook producent zijn in hun Oesterzwammerij in Bloemendaal.

Circulair ondernemen

Het trio is het schoolvoorbeeld van circulair ondernemen. Pure kringlooplandbouw via koffieprut van de horeca en grote bedrijven. Honderd kilo (!) wordt per dag opgehaald dat dient als basis voor het kweken van schitterende en superlekkere oesterzwammen. Bij het trio worden geen producten verspilt. Of de afvalberg vergroot. Zo komen de kledinghangers waar de zakken met koffieprut aan hangen uit de inboedel van het failliete Cool Cat. En de kasten uit het Slotervaartziekenhuis dat de deuren sloot. “Alles hier heeft een verhaal”, zegt Erik.

Afgiftepunt

Bij Bakkerij Kleine Raak werken mensen als dagbesteding. Ze maken op bestelling allerlei lekkernijen en gaan vanaf 18 mei in Buurderij Hart een belangrijke rol spelen bij de uitgifte. Ook hier snijdt het mes aan meerdere kanten. Want Iris van Hamburg, senior begeleider dagbesteding, vindt het belangrijk dat cliënten ook een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij en onderdeel zijn van onze samenleving. “Hier werkt iedereen naar z’n eigen talent. Het is alleen lastig om met een groep van acht deelnemers en één begeleider op pad te gaan. Met Buurderij Hart halen we de maatschappij naar ons toe. Het sociale contact en de verbinding is goed voor beide partijen”, zegt ze. Deelnemers Tamara en Aleyna hebben er duidelijk nu al zin in. Aan hun inzet zal het succes niet liggen! En aan de kwaliteit van de producten ook niet.

Aanbod

Het Buurderij Hart aanbod bestaat uit zo'n driehonderd producten van dertien producenten. Zo presenteren de ‘No Sugar Daddies' biologische chocopasta's op basis van dadel, zonder toegevoegde suikers. De biologische rauwmelkse geitenkaas en -zuivel en het geitenvlees komt van de White Ranch uit Assendelft. De onbespoten groentes komen van De Duintuin uit Heemskerk. Het vlees van Waterlant's Weelde uit Oosthuizen. Oorspronkelijk zout komt zelfs uit de Oosterschelde van producent Zeeuwse Zoute. “We zien het begrip ‘lokaal produceren’ breed. Haarlem en omstreken is vooral een consumeergebied”, licht Rogier toe.

De opzet van de nieuwe Buurderij Hart is hetzelfde als die van de twee Buurderijen die er al in Haarlem zijn (Rogier, Erik en Michiel zijn ook de ‘Buurderij verantwoordelijken' voor Haarlem). Je bestelt gewoon op het moment dat het jou uitkomt op www.buurderijhart.nl je producten en haalt die zelf op. In het geval van Buurderij Hart gaat dat altijd op de woensdag worden.

Feestelijke opening

Het sociale aspect hoort ook bij het Buurderij concept. Geen supermarkt ‘praatpaal' maar de mogelijkheid tot een gezellig praatje bij het afhalen. Soms zijn op de afgiftedag ook producenten aanwezig om tekst en uitleg over hun producten te geven. Het is ook feest als de Buurderij Hart op 18 mei op de Hartekamp opent. Van 11.30 tot 14.00 uur wordt de eerst afgifte luister bijgezet met muziek en ambachtelijk ijs van producent IJs van Buyten.


Van Sap van Opa en groentes tot lekkere smeersels voor op brood en zuivel.
Deel van de dagelijks verse oogst van De Oesterzwammerij.
Links de supermarkt tomaat, recht de Buurderij versie bomvol smaak
Links de supermarkt ui, rechts de Buurderij ui. (Er werd gelijk bij gezegd dat het spruiten niet hoort, maar op het moment van de foto maken was de nieuwe aanvoer nog niet binnen. Zo worden ze normaal niet verkocht)