Nieuw in Museum Sophiahof: Tabee Nieuw-Guinea en BIAK Stories

Sinds 1 oktober zijn er twee nieuwe tentoonstellingen in Museum Sophiahof. Tabee Nieuw-Guinea en BIAK Stories staan beide in het teken van voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. 

'Tabee Nieuw-Guinea' is een video-installatie met fragmenten uit interviews met 33 inwoners van Nieuw-Guinea. Hierin vertellen zij over het dagelijks leven en hun gedwongen vertrek. In 'BIAK Stories' staat een liefdesverhaal centraal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de oplopende spanningen in Nieuw-Guinea in de jaren voor de overdracht aan Indonesië, in 1963. Beide tentoonstellingen zijn tot en met 7 januari 2023 te bezoeken. De tentoonstellingen werden geopend op zaterdag 1 oktober. Deze datum is voor betrokkenen niet zonder betekenis. Op deze dag werd 60 jaar geleden in 1962, Nederlands Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties en vervolgens een jaar later aan Indonesië.
In de video-installatie 'Tabee Nieuw-Guinea' worden de interviews gecombineerd met historisch beeld- en videomateriaal over deze periode. Op de muren s een historische tijdlijn te zien met de belangrijkste historische gebeurtenissen én de belangrijkste persoonlijke gebeurtenissen in het leven van de geïnterviewden. Aansluitend op de tentoonstelling zijn er op 8 en 9 oktober twee publieksprogramma's, namelijk de première van het docutheater 'Verzoening?' en een symposium.