Hans laat Renate en Kim zien wat ze zelf kunnen doen om energie te besparen.
Hans laat Renate en Kim zien wat ze zelf kunnen doen om energie te besparen. (Foto: Harry Oosterveen)

Energiecoaches adviseren over verduurzaming woning

Met de stijgende energieprijzen, klimaatverandering en de energietransitie in het hoofd, hebben steeds meer mensen vragen over de verduurzaming van hun koop- of huurwoning. Energiecoaches zijn vrijwilligers die bij belangstellenden op huisbezoek gaan en de nodige antwoorden hebben. Met kleine ingrepen kun je al veel energie besparen en de gasrekening laag houden. Energiecoach Hans Grijzen van Gasvrij Scheveningen ging op bezoek bij Renate Bijholt en Kim Stuffers in de Wimpelstraat.

Door Harry Oosterveen

Renate is benieuwd naar de tips van energiecoach Hans. Die zijn hard nodig. "Sinds vorig jaar is onze energierekening verdriedubbeld”, zegt ze. "Boven, op zolder, is het kouder dan beneden en we denken dat warmte weglekt via het dak. Alle tips zijn welkom.” Hans is één van de vijf energiecoaches van Gasvrij Scheveningen. Sinds 2019 gaat hij regelmatig op huisbezoek met zijn warmtescanner en een map vol foldermateriaal en factsheets. "Als energiecoaches lichten we mensen voor op het gebied van energie- en gasbesparing. Bij elkaar voerden we al 170 gesprekken. We verkopen geen producten, maar een boodschap. Het is vervolgens aan de mensen wat ze met onze adviezen doen.”

Dakisolatie

De energiecoach geeft Renate een factsheet over zonnepanelen. Een duurzame oplossing die mogelijk is op het dak van Renate en Kim. "Een warmtepomp kan hier niet”, zegt Renate. "Zonnepanelen wel. We hebben goed contact met onze huisbaas, we zullen het hem voorleggen.” Hans wil weten of het dak geïsoleerd is. Renate: "Ik dacht van wel, maar niet heel goed.” Op de zolderetage klopt Hans even later op de gipsen wandpanelen. "Het klinkt overal hol”, constateert hij. "Er zit geen isolatie achter, maar daar is een oplossing voor: cellulosevlokken. Die kunnen isolatiebedrijven via gaten achter de gipsplaten spuiten, zonder dat je alles hoeft weg te breken.”
Renate vraagt naar radiatorfolie die warmte naar binnen reflecteert. "Dat is niet mogelijk”, wijst Hans. "De radiator zit te dicht op de muur. Je kunt wel Speed-radiatorventilators nemen die de convectiewarmte sneller doet verspreiden door de ruimte. Dat kost uiteindelijk minder energie.” Punt van zorg is de tocht die de bewoonsters voelen. Er is geen hal en de woonkamer staat direct in verbinding met de voordeur. Hans' scanner geeft aan dat het hier twee graden koeler is. "Langs de deurpost kunnen aluminium tochtstrips en ik raad ook een dorpelstrip aan en een isolerend gordijn”, vervolgt Hans. Bij twee buitendeuren, beneden en boven, ontbreken eveneens tochtstrips. "Die kun je bij de bouwmarkt kopen. Plaatsing is een klus dat je deze week nog kunt doen.” De energiecoach adviseert vervolgens de grote huislampen te vervangen door energiebesparende LED-verlichting. "Zo'n grote halogeen huiskamerlamp vreet al gauw zo'n 200 watt weg.”
Hans geeft nog een factsheet over inductiekookplaten, want beide huisgenoten koken nog op gas. "Onze huisbaas is niet zo'n voorstander van inductie”, zegt Renate. "Het kost veel energie.” Hans: "Klopt, maar je hoeft geen gas meer te verstoken”. Renate en Kim denken even na, dan: "In combinatie met zonnepanelen hoeft het geen probleem te zijn. We zullen het overleggen met de verhuurder.” Hetzelfde geldt voor elektrische infraroodverwarming. "Het gaat om apparaten die stralingswarmte afgeven, net als de zon doet”, legt Hans uit. "Als je in de zon gaat staan heb je het meteen warm en dat werkt bij infraroodverwarming net zo.” Hans laat mooie designs zien. Kim: "Oh my god, heel fancy!” Over aanschaf gaan de dames nadenken.
Hans vertelt dat je verduurzaming het best planmatig kan aanpakken. "Doe het bijvoorbeeld als je over een tijdje toch gaat verbouwen of onderhoud gaat plegen. Kleine ingrepen als tochtstrippen en radiatorventilatoren kun je tussendoor snel en makkelijk doen. Met LED-verlichting kun je al veel energie snel en eenvoudig besparen.” Renate Bijholt en Kim Stuffers zijn blij met alle tips. "We hebben nu meer zicht op wat mogelijk is.”