Corrie Hoekstra en Pjer Wijsman bewonderen de ketting.
Corrie Hoekstra en Pjer Wijsman bewonderen de ketting. (Foto: Henk van Schaik)

Ambtsketting van Hovy is terecht

Een historisch moment verleden week in het Loosduins Museum: voorzitter Pjer Wijsman en oud-voorzitter Corrie Hoekstra namen de ambtsketting van de laatste burgemeester van Loosduinen in ontvangst. Na de annexatie van Loosduinen door Den Haag, was de ketting van Hendrik Willem Hovy jarenlang spoorloos. 

In 1923, volgend jaar dus honderd jaar geleden, hield Loosduinen op te bestaan als zelfstandig dorp. Het voormalig tuindersdorp werd ingelijfd door grote buur Den Haag. De laatste burgemeester mr. Dr. Hendrik Willem Hovy leverde figuurlijk zijn ambtsketting in en vanaf dat moment werden de Loosduiners door Den Haag bestuurd en was de ambtsketting van Hovy spoorloos. 

Totdat het museum onlangs een telefoontje kreeg dat de ketting boven water was. De kleindochter van burgemeester Hovy, Martha Hovy, was overleden. Zij bleek al die tijd in het bezit te zijn geweest van de ambtsketting van haar grootvader en had bepaald dat deze na haar overlijden terug moest naar Loosduinen, naar het museum. "Dat was natuurlijk geweldig nieuws", zegt Wijsman. Afgelopen week is de ketting tijdens een ‘feestelijke' bijeenkomst overgedragen aan de voorzitter van het museum en werd het officieel eigendom van het museum. Wijsman kan zijn geluk niet op:  "Soms gebeuren er dingen tijdens een voorzitterschap waar je erg blij van wordt."

De ketting is te bezichtigen in het Loosduins Museum aan de Margaretha van Hennebergweg 2a. Zodra de nieuwe wisseltentoonstelling met als werktitel, Loosduinen 100 jaar bij Den Haag, wordt geopend, wordt dit pronkstuk in een spotlight gezet. Hiervoor wordt de buste van Hovy gebruikt.