Afbeelding
(Privéfoto)

Burgemeesters van Loosduinen

Zoals u ongetwijfeld zult weten, heeft tot en met 1923 Loosduinen de touwtjes in eigen hand gehad. Daarna sloeg haar wat grotere ‘broeder' toe en het laatste restant werd ‘vriendelijk' overgenomen (annexatie). Dit heugelijke feit voor Den Haag vond officieel plaats op 1 juli 1923. Voor veel Loosduiners, met als geuzennaam Peenbuikers genoemd, was het echter een grote tegenvaller. Den Haag had door de tijd heen al toegeslagen en de nodige vierkante meters ingepikt. Dat hield voor Loosduinen automatisch minder inwoners en dus ook minder inkomsten in, in de vorm van gemeentelijke belasting.
Over dit verhaal is al het nodige geschreven en terug te vinden in ons Loosduins museum. Benieuwd naar de Loosduinse burgemeesters? Loop of fiets eens door de burgemeestersbuurt en u komt ze bijna allemaal tegen. Piet Brak heeft hierover een boek geschreven met de titel: 'Loosduinen op eigen benen'. Dit boek geeft een mooie beschrijving van de burgemeesters van Loosduinen vanaf de Franse tijd, toen ze ‘maire' werden genoemd. Acht burgemeesters vanaf de Franse tijd van 1811 tot aan 1923. U zult er zeven terugvinden in de burgemeestersbuurt. De vraag is: "Welke burgemeester heeft geen straatnaam gekregen en waarom?”
Wat wel frappant is, is dat het Loosduins museum heel weinig spullen van de burgemeesters in haar bezit heeft. Eigenlijk alleen van de laatste burgemeester zijn er spullen in het museum te vinden. Jammer natuurlijk, en mogelijk vonden de families van de burgemeesters het niet nodig om iets af te staan of werd alles verpand, of is het heel onschuldig verloren gegaan.
Verlies van historische voorwerpen is erg jammer. Ze vertellen vaak hun eigen verhaal. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat bepaalde artikelen in andere musea terecht zijn gekomen.
Wat hebben we dan wel van onze laatste burgemeester Hovy geërfd? Naast zijn jacket met lange slip, zijn steek en zijn degen, ook de hamer, die hem werd aangeboden tijdens zijn koperen jubileum van 12.5 jaar. Een mooie drinkbeker en een geboortebekertje van zilver en wat andere zaken.
Wat ons blij maakt, is dat de ambtsketting van burgemeester Hovy deze week is aangeboden aan het museum. Een geweldige aanwinst, maar wel erg pieterpeuterig van omvang. Misschien was een te grote ketting te zwaar voor hem. Hovy was niet bepaald groot van stuk en een zware ketting had hem misschien nog kleiner gemaakt.
Wel indrukwekkend; naast een eenvoudige ketting is er een ‘medaille' aan vastgemaakt met aan één kant het officiële wapen van Loosduinen en aan de andere kant de twee Nederlandse leeuwen en de woorden: ‘Je Maintiendrai'; ‘Ik zal handhaven'; de wapenspreuk van het huis van Oranje-Nassau. Een geweldige aanwinst, die u binnenkort kunt komen bewonderen!