Mustapha (links) liet een Samenwerkingsprijs ontwerpen voor Loosduinen die hij bij zijn afscheid overhandigde aan Pjer Wijsman, de voorzitter van het Loosduins Museum. De prijs beeldt de gezamenlijke draagkracht van de Loosduiners uit.
Mustapha (links) liet een Samenwerkingsprijs ontwerpen voor Loosduinen die hij bij zijn afscheid overhandigde aan Pjer Wijsman, de voorzitter van het Loosduins Museum. De prijs beeldt de gezamenlijke draagkracht van de Loosduiners uit. (Foto: A.D.)

Zichtbare stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli neemt afscheid van Loosduinen

Per 1 oktober is stadsdeeldirecteur Mustapha el Boumeshouli vertrokken naar Rotterdam. Daar krijgt hij als directeur dienstverlening de portefeuille wijken, participatie en stadsarchief. Loosduinen zal hem gaan missen. Drie jaar lang kwamen de Loosduiners Mustapha op veel plekken in hun stadsdeel tegen. 

Door Ankie Driessen

Mustapha el Boumeshouli hield graag intensief contact met de bewoners, wijkorganisaties en -raden, verenigingen, organisaties en winkeliers. Zelf heeft hij het, in plaats van over zijn zichtbaarheid in het stadsdeel, liever over de kracht van de Loosduiners. “Ze zetten zich voor 100% in voor hun woon- en werkomgeving”, aldus de bescheiden, inmiddels vertrokken stadsdeeldirecteur.

Uit al die contacten zijn volgens hem veel concrete oplossingen gekomen. "Als ik ideeën kreeg aangedragen van bewoners, zag ik de doelgroep voor me en wat er wellicht voor nodig was. Het doel was steeds om de leefbaarheid zo optimaal mogelijk te maken, maar ik laat graag aan anderen over of het heeft gewerkt", stelt hij. Mustapha vervolgt: "Heel bewust ben ik met de collega’s op het stadsdeelkantoor en het stadhuis drie jaar lang, soms met de poten in de modder, aan de slag geweest om alles er uit te halen wat in het belang van de leefbaarheid is. En alhoewel Loosduinen zeker niet de meest kwetsbare wijk in Den Haag is, hebben we steeds geprobeerd om bijtijds ergens energie in te steken zodat nergens een puinhoop ontstond. Je moet problemen voor zijn. De andere kant is zeker dat Loosduinen met de natuur, winkelcentra en het strand misschien wel het mooiste deel is van Den Haag. Nergens in de stad vind je alles zo dicht bij elkaar. En over Kijkduin kun je van mening verschillen, maar allure krijgt het."

'Loosduiners komen niet alleen met vragen, maar ook met oplossingen'

“De wijken kennen verschillende sociale structuren. Daarom gaat het in Loosduinen om gevarieerde vraagstukken", legt Mustapha uit. Maar overal zijn de bewoners volgens hem bereid de mouwen op te stropen en vooral om zelf iets aan te pakken. "Loosduiners komen niet alleen met vragen naar je toe maar ook met oplossingen. Dat heb ik zeer gewaardeerd. Het ergste vond ik als mensen met een goed plan kwamen en er geen geld voor was. Het is wat dat betreft net zoals het huishoudboekje thuis. Het houdt een keer op."

“Toch is er flink wat geld beschikbaar gekomen voor bijvoorbeeld de openbare ruimten in diverse delen van de wijken. Het gaat dan om miljoenen. Dat lijkt veel maar nieuwe tegels neerleggen in een straat kost al snel een half miljoen euro. Om een bruisend winkelcentrum in Loosduinen te creëren met het Hoofdplein als middelpunt is er een budget van 1 miljoen euro; vooruitlopend op grootschalige plannen. Er moet iets te beleven zijn op dagen dat er geen markt is. Het moet bovendien een moderne uitstraling krijgen. De winkeliers en de gemeente zitten hierover met elkaar om de tafel”, vertelt hij.

"De reacties van organisaties en ook van individuele bewoners op mijn afscheid zijn hartverwarmend. We kijken met elkaar positief terug op de samenwerking die er was. Ik hoop dat het zo wordt voortgezet”, besluit Mustapha. In zijn humorvolle afscheidsspeech zei hij onder meer bepaalde lessen van de afgelopen jaren mee te nemen, zoals luisteren is goed maar niet voldoende en luisteren zonder te reageren is negeren. Of: participatie is goed, maar het gaat om zeggenschap. En: zelfstandigheid is goed en samen bereik je meer.
Annette de Graaf, stadsdeeldirecteur van Segbroek, neemt de taken over van Mustapha el Boumeshouli totdat er in Loosduinen een nieuwe directeur is aangesteld.


Ockenburghstraat week lang dicht voor autoverkeer in verband met werkzaamheden

De Ockenburghstraat is van 24 oktober tot en met 1 november vanwege werkzaamheden afgesloten voor het verkeer. Het asfalt van het gedeelte tussen de Laan van Meerdervoort en de Loosduinse Hoofdstraat is in slechte staat en wordt vernieuwd.

Na het asfalteren en gladmaken van de rijbaan worden nieuwe witte lijnen aangebracht. In het asfalt komen voor het verkeerslicht detectielussen. De detectielussen meten hoeveel auto's voor het verkeerslicht staan. 

Het werk wordt in twee fases uitgevoerd. Van maandag 24 oktober tot en met vrijdag 28 oktober wordt gewerkt in de Ockenburghstraat van de Laan van Meerdervoort tot aan de Loosduinse Hoofdstraat. In de eerste avond en nacht wordt er doorgewerkt. Daarna zijn de werktijden van 7.00 tot 16.00 uur. Het kan zijn -  dat als het nodig is - er ook in ander avonden en nachten wordt doorgewerkt. 

In het tweede deel vinden de werkzaamheden plaats in het gedeelte vanaf de ingang naar crematorium Ockenburgh tot en met de kruising van de Laan van Meerdervoort van vrijdag 28 oktober tot dinsdagochtend 1 november. de werktijden zijn van vrijdagavond 20.00 tot dinsdagochtend 06.000 uur. In de avond en nacht wordt er doorgewerkt. 

Het weghalen van het oude asfalt geeft geluidsoverlast. 

De afsluiting in de periode dat er aan de Ockenburghstraat wordt gewerkt, geldt voor auto's en het openbaar vervoer. Van fiets- en voetpaden kan gewoon gebruik worden gemaakt. Het is alleen niet mogelijk om over te steken. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via Machiel Vrijenhoeklaan, De Savornin Lohmanlaan of Laan van Meerdervoort naar Groen van Prinstererlaan, Houtwijklaan, Escamplaan. 

De buslijnen 24, 26 en EBS-buslijn 31 rijden tijdens de werkzaamheden een andere route. De bushaltes Westduin en Ockenburghstraat komen tijdens de werkzaamheden te vervallen. Informatie over de omleidingen is te vinden op www.htm.nl/omleidingen-verstoringen en www.ebs-ov.nl/haaglanden.