Ben geniet al jaren van zijn uitzicht op de boom, die net als vijf andere bomen op het kaplijstje van Staedion staat.
Ben geniet al jaren van zijn uitzicht op de boom, die net als vijf andere bomen op het kaplijstje van Staedion staat. (Foto: HdB)

Weerstand tegen mogelijke bomenkap in gemeenschappelijke tuin


Staedion wil in de gemeenschappelijke tuin tussen de Van Anrooystraat en Cornelie van Zantenstraat in Loosduinen zes bomen kappen. Niet omdat ze ziek zijn, maar om de andere bomen in de tuin 'beter tot hun recht te laten komen', staat in de aanvraag voor de kapvergunning. Onzin, vindt bewoner Ben den Bezemer. Hij geniet al jaren van het uitzicht op één van de bomen die op het 'kaplijstje' van de woningcorporatie staan. "Als ze te groot worden, kun je ze snoeien."

De aanvraag viel Ben den Bezemer rauw op zijn dak. Een aantal jaar geleden had Staedion al eens geprobeerd een kapvergunning voor de bomen te krijgen. Dat lukte toen niet, mede dankzij zijn telefoontje. "Ik heb destijds gelijk de gemeente gebeld en gevraagd of ze eerst nog kwamen kijken, of dat de vergunning zomaar zou worden afgegeven. Dat laatste was niet het geval, iemand van de gemeente zou zelf de situatie ter plekke komen bekijken. En dat gebeurde ook. Het resultaat was dat de vergunning niet werd verstrekt."

Longen van de stad

Tot zijn grote verbazing probeert Staedion, eigenaar van de omliggende complexen en de gemeenschappelijk tuin, het nu opnieuw. Ben begrijpt er niets van. "We hebben, mede door die bomen, de mooiste tuin. Bovendien zijn ze belangrijk voor de stikstofopname en verstrekken ze ook nog eens zuurstof. Kortom, het zijn de longen van de stad. Daar moet je zuinig op zijn, lijkt me."

In de aanvraag geeft Staedion aan dat de zes bomen niet ziek zijn, maar dat ze te groot worden: bladen reiken tot sommige balkons en gevels. Uitdunnen is volgens de woningcorporatie noodzakelijk om de andere bomen beter tot hun recht te laten komen. Ben heeft begrip voor het argument dat ze te groot worden. "Maar snoei ze dan gewoon."

'Als ze te groot worden, kun je ze ook snoeien'

Ben is niet alleen niet blij met de hernieuwde poging van Staedion om de bomen alsnog weg te krijgen, hij is ook niet te spreken over het gebrek aan communicatie. "De bewoners zijn niet op de hoogte gebracht van het voornemen van de woningcorporatie om de bomen te kappen. Ik kwam er achter doordat ik een app van de gemeente op mijn telefoon heb die een melding geeft als er een aanvraag voor een omgevingsvergunning in de buurt wordt gedaan."

Hierdoor kon hij ook dit keer weer gelijk in actie komen. Maar in tegenstelling tot de vorige keer kreeg hij bij de gemeente niemand telefonisch te spreken. Jammer, vindt Ben. "Als je 14070 belt verbinden ze je gewoon niet door." En dus stuurde hij een mailtje waarin hij zijn bezwaar om de bomen te kappen kenbaar maakte. Ondanks de, voor hem, goede afloop vorige keer en het feit dat het beleid van de gemeente erop gericht is om het bladerdak in de stad 5 procent groter te maken, is hij er nu niet gerust op. "Toen kon ik mijn punt rechtstreeks duidelijk maken. Nu sta ik - als de vergunning wordt verleend - voor mijn gevoel al met 0-1 achter."

Ben weet niet of hij van alle bewoners de enige is die het lot van deze zes bomen aan het hart gaat, wel dat  er buren zijn die het wel best vinden als ze verdwijnen. "Ik snap dat - als je beneden woont -  je blij bent met meer licht. Maar nogmaals, dat effect bereik je ook met het uitdunnen van de bomen."

Het belet hem in elk geval niet om officieel bezwaar te maken, mocht de vergunning worden afgegeven. En als de bomen toch mogen worden gekapt? "Ik heb de lijm al klaar liggen", grapt Ben. "Nee hoor, als de vergunning definitief is, laat ik de uitvoerders van het werk keurig met rust. Die doen ook maar hun werk."

Maar jammer zal hij zeker vinden. Al jaren deelt Ben foto's van de boom pal achter zijn huis op Facebook. "Als ik een poosje geen foto heb geplaatst, vragen mensen er zelfs om", besluit hij.