De bomen bij De Korenaer in herfsttooi.
De bomen bij De Korenaer in herfsttooi. (Foto: Frits van Gaans)

Wel herfstkleuren, maar geen najaarsweer

De klok is een uur teruggezet en de bladeren van de bomen kleuren geel, oranje, rood en bruin, maar een winter- of zelfs een tussenjas was verleden week nog steeds een overbodige luxe. Er was dan ook sprake van een recordwarmte, meldt Weeronline. 

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14,8 graden in De Bilt tegen 10,0 graden normaal is de laatste fase van oktober niet eerder zo warm verlopen als dit jaar. Het vorige record was 14,3 graden en werd gemeten in 2005. Tijdens de laatste elf dagen van oktober 2006 was het gemiddeld 13,6 graden. 

De temperatuur steeg verleden week in De Bilt zelfs drie dagen op rij in boven de 20 graden. Dat is uniek en niet eerder voorgekomen. Vrijdag werd het 20,5 en zaterdag 21,1 graden. Met deze drie warme dagen met een temperatuur van 20 graden en meer, komt het jaar 2022 in De Bilt uit op totaal 112 warme dagen. Dat is goed voor een top-3-notering sinds het begin van de metingen in 1901.

Door de hoge temperaturen zaten de terrasjes vol en trokken veel mensen de natuur in, ook in Loosduinen. 

Na het bijzonder warme weer tijdens de laatste dagen van oktober, worden de bordjes deze week volgens Weeronline verhangen. De wisselvalligheid neemt toe en ook zet de temperatuur een geleidelijke daling in. Frits van Gaans heeft deze prachtige foto van één van de mooiste plekjes van Loosduinen dan ook op tijd gemaakt; nog even en alle blaadjes van de bomen bij de Korenaer zijn gevallen. 


College Den Haag presenteert begroting: 'Solide basis leggen voor de toekomst'

Het college presenteerde verleden week haar programmabegroting van 2023 - 2026. Het coalitieakkoord is zowel inhoudelijk als financieel in de begroting verwerkt. Een meevaller is de verhoogde rijksuitkering.

De financiële problemen zijn volgens het stadsbestuur ontstaan doordat het Rijk de gemeenten wel extra taken heeft gegeven, maar daar onvoldoende geld tegenover heeft gesteld. Daar komt nu verandering in. De algemene rijksuitkering voor Den Haag stijgt vanaf 2023 aanzienlijk, meldt AD Den Haag. Van 63 miljoen in 2023, naar 118 miljoen in 2025 en 2026. Ook krijgen alle gemeenten een compensatie voor de grote tekorten in de jeugdzorg.

Ondanks de stijging van de rijksuitkering en de beloofde compensatie, maakt wethouder financiën Saskia Bruines zich zorgen voor de jaren na 2026.  “Met deze Haagse begroting zetten we stappen naar een solide basis voor de toekomst, waarbij we met elke euro een maximaal effect voor de Haagse inwoners willen bereiken. Bij een solide toekomst hoort ook een bijdrage van de rijksoverheid die toereikend is voor de langere termijn. Vooralsnog is daar vanaf 2026 onvoldoende sprake van. De gesprekken tussen gemeenten en het Rijk over de herverdeling van het gemeentefonds en nieuwe financieringssystematiek zijn daarom van groot belang.”

Om de financiële problemen in de stad te kunnen oplossen en tegelijkertijd de ambities in het akkoord van de nieuwe coalitie van D66, CDA, VVD, PvdA en GroenLinks te kunnen verwezenlijken gaan daarom ook de woonlasten omhoog, wordt de eerste parkeervergunning duurder en wordt bijna overal in de stad vergunningparkeren ingevoerd.

Het geld wordt onder andere gebruikt voor maatschappelijke voorzieningen, (jeugd)preventie, kansengelijkheid, stedelijke  ontwikkeling en energietransitie. Daarnaast gaat de gemeentelijk voor de eigen organisatie investeren in onderhoud van ICT en informatiebeveiliging. 

Investeringen

De nadruk ligt de komende jaren op het verbeteren van de uitvoering en kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. De gemeente werkt aan een investeringsbegroting om belangrijke investeringen voor de komende jaren te waarborgen. Ook komt er een co-financieringsfonds voor bijdragen uit Europese- en Rijksregelingen. De ‘spelregels’ die bij zo’n fonds horen worden de komende tijd verder uitgewerkt.


Haagse Iconen XL komt naar Loosduinen

Jaren geleden presenteerde Fred Zuiderwijk op televisie het programma 'Haagse Iconen'. Nu is Fred terug met een speciale XL editie, live op het podium tijdens Loosduinen Gaat Los! In dit programma gaat hij het gesprek aan met Hagenaars die bekend of beroemd zijn geworden.

Eén van de gasten is Karel de Rooij, beter bekend als Mini van Mini & Maxi. "Ik was de eerste die met Fred de Haagse Iconen op televisie mocht doen, en ik was de eerste gast bij hem. Daarom vind ik het zo leuk dat ik hier nu weer uitgenodigd wordt. Het is met Fred altijd een verrassing, altijd een feest."
Bas Muijs schuift ook aan om te vertellen over zijn carrière en leven, én om samen muziek te maken met Fred. Nieuwe Haagse iconen worden tevens in het zonnetje gezet: JOAZ en Minouk Beekman treden beiden op in het Hofstad Lyceum aan het Colijnplein.
Haagse Iconen vindt plaats op zaterdag 5 november om 20:00 uur in het Hofstad Lyceum. Toegang is gratis, reserveren via www.loosduinengaatlos.nl is wel verplicht. Op deze website staat ook het volledige programma van het Loosduinse festival dat woensdag op het Alphons Diepenbrockhof wordt geopend door stadsdeelwethouder Hilbert Bredemeijer.






Fred Zuiderwijk.