Afbeelding
(Privéfoto)

De energie-crisis

Moet hij er ook al over beginnen. Alsof niet genoeg gediscus-zeurd is over dit hele gedoe en de enorme prijzenstijgingen en hele, piepkleine prijsdalingen. Wie wordt er rijk en rijker van en waarom is de gewone burger de klos? Wat geeft dit niet allemaal voor ellende?
Een energie-crisis dus. Mensen raken ‘over-verhit', maar kunnen deze warmte helaas niet omzetten in nuttige elektriciteit. Allerlei zaken, naast je gewone dagelijkse leven, houden je ongevraagd bezig. Een energiecrisis als in: een burn-out, overspannenheid en het niet meer zien zitten. Dat is de crisis waarover ik het wil hebben. Een gebrek aan energie om nog iets te willen doen.
Je hoort het steeds meer. Doe al zoveel en heb nauwelijks nog ‘vrije tijd'! Ben met mijn gezin bezig, mijn werk en mijn kinderen, die zich mogelijk reeds hebben ‘aangemeld'. Misschien bent u intussen ook al mantelzorger en dat kost veel energie.Wel jammer, omdat met name de energie, die nog over moet zijn, eigenlijk gevraagd wordt door allerlei organisatie om hier iets mee te doen voor het groter goed! Hoeft niet veel te zijn, maar het weinige dat nog over is, kan zeker zeer bruikbaar zijn.
Onlangs is het 'festival ‘Samen voor Loosduinen' gehouden en hierbij hebben zich een aantal organisaties gepresenteerd aan de bezoekers. Niet alleen met de uitleg waarvoor ze staan en wat ze doen, maar ook met de vraag of de bezoekers tijd over hebben om lid te worden. Kun je iets doen voor anderen of wil je in het bestuur zitting nemen? Uiteindelijk moet dit allemaal gedaan worden, wil je als vrijwilligersorganisatie kunnen overleven. Het antwoord luidt meestal: "Ik zal erover nadenken, ik heb niet zoveel tijd of ik heb geen puf (energie) meer; doe al zoveel, kinderen vragen veel van me. Lastig dus voor iedereen, omdat met name deze verenigingen zich inzetten, soms heel lokaal, voor uw buurt of uw stadsdeel en daarbij hebben ze wel uw steun nodig.
Wat kunnen we aan déze energiecrisis doen? Belangrijk is wel, dat u op de hoogte bent van de activiteiten, die georganiseerd worden in uw buurt. Hierbij is eigenlijk de vraag: "Welke organisatie doet wat voor welke doelgroep of welke wijk of juist niet. Dit laatste heeft te maken met het feit dat er geen organisatie meer is, die iets regelt of met onvoldoende mensen en middelen iets moet doen. Daarnaast is het belangrijk, dat u op tijd ‘bijtankt'! Misschien krijgt u juist energie van zo'n organisatie. Iets voor een ander betekenen kan een ‘boost' geven; al is het op kleine schaal. Ik hoop u bij zo'n organisatie te mogen ontmoeten.
Kortom; laten we dit energieniveau behouden en goed besteden. Misschien geeft het zoveel voldoening dat andere zaken kleiner lijken en makkelijker aangepakt kunnen worden. Beren op de weg dragen niet echt bij om op niveau te komen!
Met energieke groet…