De onderhandelaars presenteerden trots hun coalitieakkoord.
De onderhandelaars presenteerden trots hun coalitieakkoord. (Foto: GvdIJ)

Nieuw stadsbestuur maakt plannen voor Loosduinen bekend

Het nieuwe stadsbestuur van Den Haag heeft afgelopen vrijdag het coalitieakkoord gepresenteerd met alle plannen voor de stad in de komende vier jaar. Stadsdeel Loosduinen kan onder meer rekenen op extra geld voor de badplaats Kijkduin.

Door Gerard van den IJssel

Exact een half jaar na de gemeenteraadsverkiezingen maakten D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA eindelijk bekend welke kant zij op willen met Den Haag. Het stuk staat bomvol ambities, maar er was ook slecht nieuws: de gemeente verkeert in financiële problemen en verhoogt daarom de onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en de parkeertarieven. Ook de toeristenbelasting gaat omhoog. De nieuwe coalitie geeft de landelijke overheid de schuld van de financiële situatie. Het Rijk heeft "gemeenten wel extra taken gegeven, zoals voor bijstand en jeugdzorg, maar niet voldoende geld om die uit te voeren." Bovendien krijgt Den Haag minder geld uit het zogeheten gemeentefonds van de overheid. Daardoor lukt het nu niet meer om de tekorten op te vangen, "het einde van onze reserves is bereikt", aldus het kersverse stadsbestuur.

Evenementen Kijkduin

Door de te bezuinigen en belastingen te verhogen, komt er toch geld vrij voor nieuw beleid. Zo wordt er 400.000 euro vrijgemaakt voor evenementen in de badplaats Kijkduin. Onlangs werd bekend dat het aantal bezoekers aan het verbouwde winkelcentrum tot nu toe erg tegenvalt. Met publieksevenementen zal worden geprobeerd het tij te keren. Wethouder Robert van Asten van D66 wordt primair verantwoordelijk voor Kijkduin. Tegelijkertijd blijft wethouder Hilbert Bredemeijer van het CDA de stadsdeelwethouder van Loosduinen.

Nationaal Park

Voor het Actieplan Kuststrook Scheveningen en Kijkduin wordt de komende vier jaar twee miljoen euro per jaar gereserveerd. Met dit geld moet de veiligheid en bereikbaarheid in de badplaatsen worden verbeterd. Ook zet de gemeente in op de verdere ontwikkeling van de zone ‘van Zee tot Zweth’ om de natuur- en recreatiegebieden De Uithof, Madestein, Ockenburgh, Solleveld en Kijkduin te verbinden tot een Nationaal Park met regionale betekenis. 

Nieuwe strandvisie

Samen met ondernemers, bewoners, bezoekers en verenigingen wordt gewerkt aan een nieuwe strandvisie. Daarbij wordt onder meer uitgezocht of permanente bebouwing op het strand bijdraagt aan een verduurzaming van de bedrijfsvoering. Mogelijk komt er een beperkte uitbreiding van het aantal strandtenten dat jaarrond open mag.

Betaald parkeren

De gemeente Den Haag gaat in alle Haagse wijken betaald parkeren invoeren. Maar in de wijken Vroondaal, Wateringse Veld en het stadsdeel Leidschenveen/Ypenburg wordt het vergunningparkeren voor bewoners pas ingesteld als de parkeerdruk daartoe aanleiding geeft. Pikant detail is daarbij wel dat stadsdeelwethouder – en mede-onderhandelaar van het coalitieakkoord – Hilbert Bredemeijer zelf in Vroondaal woont.


WaterQi officieel in gebruik in Madesteinplas

Hengelsportvereniging GHV / Groene Hart en Delfland namen verleden week donderdag met een druk op de rode knop door hoogheemraad Marcel Vissers de WaterQi officieel in gebruik in de Madesteinplas. De innovatieve installatie voegt ultrafijne luchtbelletjes aan het water en zorgt zo voor een betere waterkwaliteit.

In de Madesteinplas gaat de WaterQi voor het eerst de diepere waterlagen van een grotere plas aanpakken. In de zomer ontstaat in de 8 meter diepe plas, bij een snelle opwarming van het water zogeheten stratificatie van het water: de onderste koudere waterlagen worden niet meer vermengd met de zuurstofrijke bovenste waterlaag. Door de afbraak van dood organisch materiaal zoals algen die naar de bodem zakken ontstaat in de onderste lagen een gebrek aan zuurstof. En dat is niet goed voor het onderwaterleven. Met de komst van de WaterQi krijgt de plas nu extra zuurstof. Daarnaast zorgt de WaterQi ook voor het onttrekken van vervuilende stoffen aan het water. 

De aanschaf en de plaatsing van de WaterQi in de Madesteinplas is een initiatief van de Hengelsportvereniging GHV / Groene Hart in Den Haag. De gemeente Den Haag en Delfland maken dit initiatief mede mogelijk met een jaarlijkse bijdrage aan het Overlegplatform Visstandbeheer Haagse Wateren.

"Als waterschap werken wij hard aan het beschermen en verbeteren van de waterkwaliteit. Maar dit kunnen wij niet alleen. De WaterQi in Madesteinplas vind ik een mooi voorbeeld van hoe partijen in het gebied kunnen samenwerken", zegt Vissers op de website van het hoogheemraadschap.





Hoogheemraad Marcel Vissers (links) met Ton van der Spiegel (rechts) bij de WaterQi.