Afbeelding
(Privéfoto)

Achteraf

is het niet moeilijk om rijk te worden. Ik hoor het u zeggen en dat is natuurlijk ook zo. Of als hadden komt, is hebben te laat. Of deze dan: achteraf kijk je een koe in de kont. Je hebt er eigenlijk weinig aan om de kont te bestuderen: achteraf bedenken hoe iets had moeten gaan, daar heb je weinig aan.
Eindelijk hebben we een nieuwe coalitie. Hoe is het mogelijk en de schuld dat het zo lang duurde, wordt gegeven aan de financiële paragraaf. Achteraf blijkt er te veel te zijn uitgegeven, maar het zijn dezelfde spelers die weer aan het roer mogen staan. Verdeel je de buit en zie je wel wie er na jou gaat regeren. Of wordt het tijd dat we met iedereen rekening houden, ongeacht de verkiezingsuitslag en gewoon geld overhouden!
Hadden we vooraf maar wat koeienkonten bestudeerd, dan hadden we mogelijk geld kunnen besparen en is voor de volgende coalitie het regeren iets makkelijker. Helaas niet gedaan en nu zitten we in de koeienstront. En wie draaien ervoor op; natuurlijk de bewoners!
Bijvoorbeeld door bezuinigingen. Wat te denken van de openbare ruimte. Ondanks dat we geld hebben gekregen voor het opknappen van diverse Loosduinse wijken, wisten we al dat dit te weinig zou zijn om zelfs maar op een soort 'nul-level' te komen; laat staan over kunnen gaan tot een verbetering. Het uitgetrokken geld is alweer minder waard, de kosten van aanschaf zijn gestegen en een inflatiecorrectie is onmogelijk. Een sigaar uit eigen doos, die je niet eens kunt aansteken, omdat de lucifers niet te betalen zijn; geld is op!
Lastenverhoging is ook niet moeilijk. Ondanks afschafbeloftes, zal onder andere de hondenbelasting omhooggaan, de OZB worden verhoogd, bepaalde boetes zullen drastisch stijgen en betaald parkeren zal in wijken worden ingevoerd. Dit ondanks de belofte, dat als de meerderheid in een buurt tegen is, dit niet ingevoerd zal worden? Ben erg benieuwd.
Waar zijn trouwens de liggende gelden gebleven? De beroemde Eneco-gelden; het zogenaamde gouden ‘ticket to heaven'! Verdampt zegt u; dus de bodem is in zicht?
Misschien moeten we eens gaan bezuinigen op gemeentekosten. Korter vergaderen, halve zinnen en voor het donker thuis. Kunnen de lichtjes uit. Laat iedereen de trap gebruiken, liften uitzetten; is ook nog goed voor de lijn.
Ligt het stadhuisdak al vol met zonnepanelen of geef alle ambtenaren een windmolentje. Kunnen ze na het traplopen even uitblazen en het molentje hanteren. De stroom, die opgewekt wordt, kan opgeslagen worden en later gebruikt worden.
Wees eens creatief en wikkel het niet allemaal af op de bewoners. Steek je hand eens vooraf in eigen boezem en kom met goede ideeën en niet achteraf zeggen: "Had ik maar…”! Doe dan maar het licht uit en blijf thuis.