Mieke en Arie Buitelaar trekken op vrijdag 30 september de deur van het tuincentrum definitief achter zich dicht.
Mieke en Arie Buitelaar trekken op vrijdag 30 september de deur van het tuincentrum definitief achter zich dicht. (Foto: WM)

Tuincentrum Hanenburg sluit na 42 jaar definitief de deuren

Arie (76) en Mieke Buitelaar (70) sluiten op vrijdag 30 september definitief de deuren van hun tuincentrum Hanenburg in Loosduinen. Na 52 jaar, waarvan 42 in Loosduinen, vinden ze het welletjes. "Het is nu tijd voor andere dingen", licht Mieke hun besluit toe.

Het 'tuinavontuur' begon voor beiden 52 jaar geleden aan de Hanenburglaan in de Haagse Bomenbuurt. Daarvoor was Arie vrachtwagenchauffeur en werkte Mieke bij haar broer in zijn tuincentrum in Leidschendam. Arie hielp er ook af en toe een handje en kreeg er aardigheid in. "Zo ontstond het idee om zelf een tuincentrum te starten", vertelt Mieke. Dat gebeurde aan de Hanenburglaan, nu 52 jaar geleden. Na tien jaar kreeg Arie een mooie plek om uit te breiden in het vizier, aan de Groen van Prinstererlaan in Loosduinen. "Het was op dat moment niet meer dan een kasje en een tuinderswoning. Ik kocht het via de makelaar. Maar de koop ketste op het laatste moment af. We zaten al bij de notaris voor de overdracht toen de verkoper nog met een voorwaarde, die vooraf niet was besproken, op de proppen kwam: we moesten ook de inventaris overnemen", vertelt Arie. Wat volgde was een openbare veiling. Na toestemming van de bank kon makelaar Nico Olsthoorn zowel de woning als de kas alsnog voor de Buitelaars op de kop tikken.

Arie en Mieke hebben nooit spijt gehad van hun aankoop. Op één jaar na, toen de gemeente met de Groen van Prinstererlaan aan de slag ging en het bedrijf langere tijd vrijwel onbereikbaar was, hebben ze altijd goed geboerd.  "Wij verkochten niet alleen snijbloemen en kamerplanten maar ook hout, bestrating, vijverartikelen en vissen. En we hadden zes hoveniers in dienst", somt Arie op. Daarnaast was er een grote afdeling tuinmeubelen met zo'n 90 sets, meldt hij trots. Daarvoor was ook genoeg ruimte in het volledig demontabele tuincentrum van maar liefst 4000 vierkante meter. De zaken liepen volgens Arie niet alleen goed door het enorme aanbod, maar ook dankzij de service die het tuincentrum bood. "Boven een bepaald bedrag leverden we de aankoop gratis thuis af, en het karton namen we ook netjes mee", legt hij uit. "Door corona liep de verkoop bij ons helemaal geweldig", vult Mieke aan. "Mensen wilden toen ze noodgedwongen thuis zaten toch iets leuks in huis hebben."

Twee en een half jaar geleden besloten Arie en Mieke al dat het mooi was geweest. Arie: "We zijn daarop met andere ondernemingen in gesprek geweest over overname van ons tuincentrum, maar die boden niet wat we in ons hoofd hadden. En toen kwam er een projectontwikkelaar. Hij bood ons het dubbele." Op de plek van het tuincentrum komen nu 38 nieuwe woningen waarvan 12 eengezinswoningen. Het tuincentrum aan de Hanenburglaan waar Arie en Mieke 52 jaar geleden startte, blijft wel gewoon open. Dat wordt sinds vijf jaar gerund door hun zoon Gijs.

Nieuwe fase

Het besluit om te stoppen kwam bij de vaste klanten hard aan, vertelt Mieke. "Sommige gingen gewoon huilen." Zelf gaan ze hun klanten ook missen, maar ze kijken tegelijkertijd ook uit naar de nieuwe fase in hun leven. Eén waarbij ze niet meer zeven dagen in de week werken en twee dagen in de week al om 5 uur uit bed moeten om naar de veiling te gaan. "We hebben drie kleinkinderen en ook een sloep. Nu ging ik in het weekend vaak alleen naar De Kaag en kwam Arie pas na vijf uur als het tuincentrum dicht ging. Dat wordt nu anders." Wel blijft Arie voorlopig nog een paar dagen in de week voor zijn zoon met de vrachtwagen rijden. "Met stofzuigen ben je in een uurtje ook wel klaar", zegt Arie. "We houden hem wel bezig", lacht zoon Gijs.

Het tuincentrum aan de Groen van Prinstererlaan is nu nog ruim een week open. Er zijn nog restanten te koop van het ooit zo ruime aanbod. Voor de tuinliefhebber is het zeker interessant om nog even langs te gaan.