'Schriftelijke aanvraag energietoeslag onnodig moeilijk in Den Haag'

De gemeente Den Haag maakt het oudere inwoners veel te moeilijk om de energietoeslag op papier aan te vragen. Dat moet anders, vinden Hart voor Den Haag en de ANBO. 

Mensen met een laag inkomen kunnen de energietoeslag krijgen. De aanvraag gaat digitaal, maar voor mensen die dit niet kunnen is er overal ook een papieren alternatief. Maar de gemeente Den Haag maakt het erg lastig om gebruik te maken van dit alternatief, stellen zowel de ouderenorganisatie ANBO als raadslid Rita Verdonk en fractievertegenwoordiger Monique van Stuijvenberg, beiden van Hart voor Den Haag. Wie het niet lukt om de aanvraag digitaal te versturen, moet naar een loket van de gemeente om daar hulp te krijgen met de digitale aanvraag of om een papieren formulier op te halen. Voor mensen die weinig tot niet mobiel zijn, is dit niet mogelijk, stelt de ouderenbond. Een vrijwilliger van ANBO die het papieren formulier namens een lid wilde ophalen, kreeg dit niet mee zonder schriftelijke toestemming van het lid.

Na klachten van ANBO heeft de gemeente inmiddels een handreiking gedaan. ANBO kan de namen en adresgegevens mailen naar Den Haag, waarna het formulier op de post wordt gedaan. Onnodig omslachtig, stelt de ouderenbond die wil dat Den Haag het, net als andere gemeenten, mogelijk maakt om het formulier telefonisch op te vragen. De fractie van Hart voor Den Haag heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur over dit 'ambtelijke geneuzel'.