De feestelijke onthulling van de Buytenbox.
De feestelijke onthulling van de Buytenbox. (Foto: pr)

Buytenbox vertelt het verhaal van Villa Ockenburgh

De Buytenbox van Villa Ockenburgh is zondag officieel onthuld. Sponsor Harry van Paassen overhandigde het feestelijke cadeau aan voorzitter Karin Zwinkels van Stichting Villa Ockenburgh. Het bijzondere kunstwerk tussen de oprijlaan en de villa  vertelt via een QR-code het verhaal van deze bijzondere buitenplaats in Loosduinen. 

Wie de QR-code scant krijgt het verhaal over de bijzondere historie en de groene oase van rust rond de volledig gerestaureerde Villa te horen. Kunstenaar Frits van Tol heeft dit kunstwerk kunnen maken dankzij de sponsoring van Harry van Paassen. Het raamwerk biedt plaats aan twee mensen. Ook is het een plek om even stil te staan, een moment van rust of zelfs bezinning te ervaren. De Buytenbox biedt de bezoekers de gelegenheid om even tijd voor henzelf te nemen. Ze worden bij het beluisteren van het verhaal over de villa meegenomen in de sfeer van de prachtige buitenplaats. Kortom, ga een kijkje nemen en mee de smartphone mee!

Ontmoetingsplek

Villa Ockenburgh is tegenwoordig een  laagdrempelige en inspirerende ontmoetingsplek. Maar ooit was het in de zeventiende eeuw de buitenplaats van de dichter en medicus Jacob Westerbaen. Tot midden jaren negentig was er een jeugdherberg gevestigd in de villa. Vanaf 1996 stond het gebouw dat in 1654 werd gebouwd, jarenlang te koop, maar de zakelijke markt bleek niet geïnteresseerd. In 2012 namen buurtbewoners het heft in eigen hand. Ze gingen aan de slag om het achterstallig onderhoud aan het rijksmonument en de tuinen aan te pakken. Het burgerinitiatief nam het eigendom van de buitenplaats uiteindelijk over van de gemeente Den Haag. Het Van Klingeren Paviljoen, de aanbouw van de jeugdherberg die jarenlang een doorn in het oog was van veel bezoekers van het landgoed, verdween. De villa werd gerestaureerd. Ernaast kwam een kas met aangrenzend een tuin die wordt onderhouden door vrijwilligers. 

De villa, in de zeventiende eeuw nog  buitenplaats van de rijke Westerbaen, biedt tegenwoordig plek aan opleidingsplekken, dagbesteding en een breed scala aan culturele activiteiten. Deze parel in Loosduinen is met de inzet van vrijwilligers en donaties tot stand gekomen.


Altijd Voor Waarts mikt met open dag op verjonging van het ledenbestand

Afgelopen zaterdag hield Altijd Voor Waarts een open dag op de banen in het Mozartpark. Niet dat de enige jeu de boules-club in Loosduinen per se om leden verlegen zit, maar wat verjonging - velen zijn 80- en sommige zelfs 90-plus - kan volgens de bestuursleden Jolanda Brakeboer en Mieke Caminada geen kwaad. 

De club met banen in het Mozartpark voorziet zeker in een behoefte, vertellen ze. "Elke middag en op maandag- en vrijdagochtend kan men hier een balletje werpen. Alleen op zaterdag blijven de banen gesloten. De club heeft circa honderd leden die hier niet alleen voor het spel, maar ook voor de gezelligheid komen. Het zijn vaak mensen die vroeger hebben hardgelopen of gebadmintond en dat vanwege hun leeftijd vaak niet meer kunnen. Die zoeken een andere sportieve bezigheid en komen dan bij ons uit."  

Ontmoeten

Ook melden mensen zich aan om nieuwe contacten op te doen, bijvoorbeeld nadat ze met pensioen zijn gegaan. "Ik viel in een gat, ik voelde me vreselijk alleen, horen we wel eens. En hier kunnen ze praktisch elke dag een balletje gooien en andere mensen ontmoeten", licht Caminada toe. De coronaperiode was voor de meeste leden dan ook een moeilijke tijd, vult Brakeboer aan. "De leden misten het enorm. Maar we konden natuurlijk niet anders dan de boel gesloten houden." 

Toernooien

Gezelligheid en sociale contacten zijn een belangrijk onderdeel zijn van het verenigingsleven. Zo is er met kerst nu eens een high tea en het andere jaar een gourmet in het voormalig clubhuis van Wings en ook wordt nieuwjaar gezamenlijk ingeluid. Zoveel gezelligheid wil echter niet zeggen dat er niet fanatiek wordt gespeeld bij Altijd Voor Waarts. Caminada: "Zes, zeven keer per jaar hebben we een toernooi. En één keer in het jaar spelen we tegen de Pioniers, de jeu de boules-club in het nabijgelegen Vogelwijk met louter mannelijke leden."

Informatie

Interesse maar geen tijd gehad om naar de open dag te gaan? Kijk dan voor meer informatie op www.altijdvoorwaarts.nl

De penningmeester laat tijdens de open dag zien hoe het moet.