Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Tegenstrijdigheden

Als je 149 columns geschreven hebt, wil je ze wel eens teruglezen. Terugkijkend kom ik veel tegenstrijdigheden tegen. En daar wil ik even met u over van gedachten wisselen. Tegenstrijdigheden in de zin van: hoe komt men erop of hoe kan men zoiets bedenken en ondertussen het tegenovergestelde willen bereiken of zelfs eisen!
Hoe wil je mensen langer zelfstandig thuis laten wonen als de hulpverlening in de meest brede zin van het woord niet om de hoek is en vaak niet afgestemd is op de persoon. Men wil graag dat je de auto laat staan, maar ondertussen doen bepaalde haltes van het openbaar vervoer er niet meer toe. Hierdoor moeten ouderen die met het ov reizen verder lopen. Ben je slecht ter been en wil je voor onderzoek naar het ziekenhuis; loop je maar even verder! Is er wel eens gesproken met de mensen, die dit aangaat?
En wat als je 's avonds een stuk moet lopen omdat haltes zijn opgeheven. Voelen we ons veilig? Ik hoor te vaak, dat dit niet het geval is.
En hoe wordt de openbare ruimte bijgehouden? Onveilige plekken, dikwijls aangegeven door de bewoners, worden niet aangepakt. Potjes zijn leeg; het geld is op.
Mensen blijven thuis en voelen zich niet meer veilig op straat. Geef hierover een goede uitleg en laat mensen niet in het ongewisse; zo tegenstrijdig met transparant willen zijn en wat kunnen we er met z'n allen aan doen?
Steeds meer dienstverlening wordt verminderd, verplaatst of zelfs afgeschaft. Doe het maar via de computer. De aanname is dat iedereen zijn of haar computer kan aanzetten en kan inloggen, dat tot daaraantoe, maar we maken het wat moelijker door de formulieren ‘onmogelijk' invulbaar te maken. Bel maar op als u niet verder kunt. Hulpverlening is anoniem en een wachtrij van zoveel wachtenden voor u, is ook heel normaal. We bellen u wel terug, maar in veel gevallen gebeurt er niets. O wee als u het formuier iets te laat invult of te laat betaalt, boetes zijn zo uitgedeeld.
Waarom maken we alles moeilijker, terwijl we pretenderen, dat alles makkelijker moet zijn? Waarom vragen we aan u om langer thuis te wonen, maar uw woning is te groot en u moet eigenlijk naar kleiner verhuizen; hoezo…….en welke woningen zijn er?
Waarom de auto laten staan, terwijl het OV niet toereikend is?
Wat wordt er nu eigenlijk van ons gevraagd; misschien wordt het tijd dat wij eens dingen gaan vragen? Waar zijn de ambtenaren die we willen spreken, omdat ze vanachter hun bureau weer mooie dingen hebben bedacht. "Bent u wel eens wezen kijken in zo'n buurt waar u op papier iets voor heeft beslist?" Strijdig blijven is goed, maar dat woord ‘tegen' in combinatie met strijdig zijn werkt niet goed en zorgt voor veel onrust en onbegrip!
Misschien wordt het weer eens tijd voor een strijdige ‘tegen-partij'?