Afbeelding
(Foto: privéfoto)

Afbraak

Waar zijn we goed in bij het woord afbraak? Ons verleden afbreken, omdat een historisch besef niet belangrijk is. Je kunt alles vinden in boekjes en anders vertellen mensen wel over hoe het was. Maar mensen ‘vallen om' en dan hebben we niets meer om over te praten.
Afbraak hebben we ook in bepaalde wijken waar historische gebouwen moeten wijken voor de vooruitgang. De vraag is altijd: "Wat weegt zwaarder, historische roots en weten waar iets vandaan komt of de voortuitgang en bouwen ‘op los zand zonder verleden'?”
Natuurlijk ‘stilstand is achteruitgang' in veel gevallen, maar soms kan er omheen gewerkt worden, gebouwd worden of iets kan geconserveerd worden. We gooien al zoveel weg. Misschien moeten we met alles gewoon minderen en koesteren wat we hebben en dat geldt zeker ook voor ons als bewoners in de meest brede zin van het woord.
Afbraak plegen we namelijk ook ten opzichte van mensen, die een bepaalde leeftijd hebben bereikt en kunnen c.q. moeten stoppen met werken. Sommigen zijn blij dat ze kunnen stoppen, maar anderen willen best nog wel iets van hun opgebouwde ervaring inzetten, maar moeten stoppen. Stoppen wegens ongemak, is prettig voor degene, die hier last van heeft. Echter, in veel gevallen word je genegeerd als je aangeeft dat je verder wil. Terwijl er toch een groot tekort aan personeel op de arbeidsmarkt is.
Wat doet de overheid, in het bijzonder de gemeente, hieraan? Veel bewoners kunnen nog steeds een rolletje spelen en een goede bijdrage leveren. Informeer wat ze in hun werkende leven hebben gedaan en kijk waar hun kwaliteiten kunnen worden ingezet. Welk risico loop je als gemeente; bang dat ze zullen uitvallen of te veel weten en dit ook willen delen met anderen? Het ziekteverzuim is op dit moment enorm hoog onder de werkende bevolking. Juist voor de momenten dat ouderen inzetbaar zijn kan hun ervaring helpen. Ze weten immers wel hoe de ‘hazen' lopen. Dit kan de gemeenschap alleen maar ten goede komen.
Veel ‘afgeschreven' bewoners weten nog heel goed wat er speelt en kunnen mogelijk goed worden ingezet in hun omgeving of meedenken aan het opknappen van die buurt. Fulltime hoeft niet meer en vaak hebben ze ook taken als mantelzorger, vrijwilliger bij allerlei instanties of oppas-grootouders!
De AOW-leeftijd wordt al verhoogd naar 67+ in 2024. Dit besluit is genomen op basis van kosten, en niet zozeer vanuit een idee om ervaring langer te behouden. Als het niet meer gaat, ok, maar laat u niet zo snel afschrijven. We kunnen u, zeker als vrijwilliger goed gebruiken. U doet ertoe en u telt gewoon mee. Afbreken is geen kunst, maar opbouwen en behouden, tevreden zijn met wat je hebt, is vele malen belangrijker. Gemeente tel je zegeningen!