Sint wordt verwelkomd bij zijn aankomst op Scheveningen.
Sint wordt verwelkomd bij zijn aankomst op Scheveningen. (Foto: Richard Mulder)

Pakjesboot gezonken: Sint komt toch veilig aan in Den Haag


Privéjet, boot, tram of paard. De kinderen was het zaterdag een zorg met welk vervoermiddel Sinterklaas naar Den Haag zou komen. Nadat ze vrijdag op het Sinterklaasjournaal hadden gezien dat de pakjesboot was gezonken, was maar één ding belangrijk: zou de goedheiligman zaterdag wel aankomen in Scheveningen. En dat deed hij!

Nadat hij zaterdag met een privéjet was aangekomen in Hellevoetsluis, verplaatste hij zich razendsnel naar Scheveningen. Daar stond zijn trouwe paard Ozonsnel, die zaterdag zijn naam eer aan deed, al op hem te wachten. Een groot deel van de route verplaatste Sint zich op zijn trouwe ros, geflankeerd door een stoet vol reclame, pieten, paarden en zelfs een wagentje met Shetlandpony. Er werden kruidnootjes en mandarijnen uitgedeeld. Daarna pakte de kindervriend de pakjestram, die hij zelf bestuurde.

Langs de route was het een drukte van belang: er stonden heel veel kinderen, papa’s, mama’s, opa’s en oma’s en buurtbewoners die het toch ook wel leuk vonden om een glimp van de goedheiligman op te vangen. De tocht eindigde op het Lange Voorhout.

De kinderen konden na afloop met een gerust hart weer naar huis. Ondanks het debacle op vrijdag, was Sint gewoon in Den Haag aangekomen. De schoentjes konden zaterdagavond voor het eerst dit jaar worden gezet.


Onrust in Kijkduin: geruchten over opvanglocatie in voormalig HCO-gebouw

Bewoners van Kijkduin vermoeden dat in het voormalig pand van het HCO (Haags Centrum voor Onderwijsondersteuning) aan de Zandvoortselaan een opvanglocatie voor asielzoekers of Oekraïense vluchtelingen komt. Ondanks dat dit gerucht nog niet officieel door de gemeente Den Haag is bevestigd, is er onrust ontstaan in de villawijk in Kijkduin.

Het voormalig HCO-gebouw, eigendom van de gemeente Den Haag, komt per 1 januari vrij. De huidige huurder, Bazalt, heeft de huur opgezegd.

Anita van de Laar, voorzitter van de huurdersbelangenvereniging van de Sterflats heeft van een betrouwbare bron uit de politiek gehoord dat er plannen zijn voor een asielopvang voor 120 mensen, meldt ze in de Telegraaf. Ze zegt in het dagblad dat het wijkje in Kijkduin er niet zoveel mensen bij kan hebben omdat het er momenteel een gekkenhuis is door de verbouwingen. Daarnaast zijn de bewoners volgens haar verontwaardigd dat dit achter hun rug om bekokstoofd wordt. 

Ook Hart voor Den Haag-raadslid Arjen Dubbelaar heeft over deze plannen bevestiging gekregen van een bron op het stadhuis. Dubbelaar vindt het een vreemde situatie. "Bewoners zijn wel op de hoogte van allerlei informatie. Als zij contact zoeken met de gemeente, dan krijgen ze geen informatie of zelfs geen reactie”. Ook PVV-raadslid Kruis zegt te begrijpen dat de bewoners zorgen hebben. De PVV en Hart voor Den Haag hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zij willen opheldering over de eventuele invulling van het schoolgebouw in Kijkduin en het gebruik van het gebouw als asielopvang. 

Op vragen van De Telegraaf aan de gemeente wat er waar is van de geruchten, laat de gemeente weten dat naar alle gemeentelijke panden wordt gekeken als het gaat om de opvang van vluchtelingen.

Het voormalig pand van het HCO in de villawijk achter het Atlantic Hotel.