Door de bloembakken is de scheiding tussen fiets- en voetpad beter zichtbaar.
Door de bloembakken is de scheiding tussen fiets- en voetpad beter zichtbaar. (Foto: DAVL Studio)

Haags bureau bedenkt oplossing voor Grote Marktstraat

'Met eenvoudige ingreep is de veiligheid al te verbeteren'

De Grote Marktstraat in Den Haag heeft volgens het Haags architectenbureau DAVL Studio een identiteitscrisis: is het een fietspad of voetgangerszone? Dagelijks rijden er meer dan 15.000 fietsers door de drukke winkelstraat, maar officieel is het geen fietspad. Deze onduidelijkheid leidt tot verwarring en ergernis. Volgens DAVL Studio is dit simpel op te lossen. Onlangs lanceerde het Haags architectenbureau een ontwerp dat de drukke winkelstraat veiliger maakt. 

Het ontwerp zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring, stelt DAVL Studio. Het fietspad wordt gescheiden van de voetgangerszone. Tegelijk wordt er groen toegevoegd en plek gecreëerd voor kiosken.

Betaalbaar

"Met deze eenvoudige ingreep hoeft de huidige bestrating niet aangepast te worden en kunnen we tijdig en op betaalbare manier de veiligheid en uitstraling van de binnenstad drastisch verbeteren”, aldus André van Lier van Haags architectenbureau DAVL Studio.
Huidige plannen van de gemeente voorzien in een alternatieve route voor fietsers over de Gedempte Burgwal. Maar ook dan blijven er nog ruim 8.700 mensen over de Grote Marktstraat fietsen. Mogelijk worden er dat nog meer met de komst van Universiteit Leiden in het voormalige V&D-pand. De straat is al langer een hoofdpijndossier voor de gemeente Den Haag. In 2016, 2020, en 2021 zijn er in de Haagse raad moties over ingediend door partijen van verschillende politieke kanten. Een recente petitie werd meer dan 1200 keer ondertekend. Ook de Fietsersbond sprak zich uit tegen het weren van fietsers uit de Grote Marktstraat.
In het ontwerp van DAVL Studio wordt het duidelijk waar de fietsers thuishoren en waar voetgangers moeten opletten. Op dit moment kijken veel voetgangers niet uit voordat ze oversteken. Fietsers moeten ze links en rechts ontwijken. In het nieuwe ontwerp is plek voor zes, duidelijk gemarkeerde oversteekplaatsen. Voetgangers weten dat ze daar moeten uitkijken en fietsers weten dat ze daar voetgangers kunnen verwachten.
De functionele scheiding wordt gemaakt met bloembakken, gevuld met onder andere helmgras, bloemen en struikbeplanting. Deze stevige bakken beschermen de voetgangerszone, zorgen ervoor dat hulpdiensten door de Grote Marktstraat kunnen blijven rijden, en zorgen voor meer groen in de binnenstad. Dat is ook nog eens goed voor de biodiversiteit en klimaatadaptatie in Den Haag. De bloembakken gaan naadloos over in enkele kiosken: die plek bieden voor kleine lichte horeca, winkels, of andere bedrijvigheid. Architectenbureau DAVL Studio heeft al meerdere kiosken gerealiseerd in Den Haag. Te beginnen met de kiosken in de Fahrenheitstraat, de prijswinnende kiosk aan de Zuiderparklaan, en de recentelijk opgeleverde kiosk aan de Frederik Hendriklaan.
André van Lier: "Met de kiosken als ontmoetingsplekken brengen we de menselijke schaal terug in de Grote Marktstraat.”