Burgemeester Jan van Zanen hees samen met lifeguards van de Veiligheidsregio Haaglanden en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade de geel-rode vlag.
Burgemeester Jan van Zanen hees samen met lifeguards van de Veiligheidsregio Haaglanden en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade de geel-rode vlag. (Foto: Jurriaan Brobbel)

Burgemeester Van Zanen opent buitenzwemseizoen

Burgemeester Jan van Zanen verzorgde zondag 1 mei de aftrap van het buitenzwemseizoen. Samen met lifeguards van de Veiligheidsregio Haaglanden (VRH) en de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade (HVRB) hees hij op Scheveningen voor het eerst dit seizoen de geel-rode vlag.

Langs de 11 kilometer lange Haagse kustlijn staan ruim 20 vlaggenmasten om strandgangers en watersporters met gele of rode vlaggen te waarschuwen voor een onveilige zee. De vlaggenmasten zijn onderdeel van een brede gezamenlijke aanpak van de gemeente Den Haag, de VRH en de HVRB. Ook moet een gezamenlijke communicatiecampagne bezoekers én inwoners van Den Haag (nog) bewuster maken van de gevaren van de zee, waarbij ook andere partners zoals de watersportverenigingen aan de Haagse kust en de Nationale Raad Zwemveiligheid aansluiten.

Bewustzijn

Burgemeester Jan van Zanen: "Veel mensen laten zich toch nog verrassen door de kracht, kou en stromingen in zee. Afgelopen jaar hebben onze lifeguards ruim 100 keer hulp geboden op zee en 290 keer EHBO verleend op het strand. Ook zijn er 114 zoekgeraakte kinderen opgevangen. Ze doen dus ontzettend belangrijk werk. Strandveiligheid begint met het bewustzijn en de vaardigheden van mensen zelf. Dat bewustzijn vergroten we door het hijsen van deze waarschuwingsvlaggen, als dat nodig is."

Den Haag is de enige Nederlandse stad aan zee met twee badplaatsen: Scheveningen en Kijkduin. Jaarlijks recreëren bewoners en miljoenen bezoekers op het Haagse strand. Dit brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee als het gaat om veiligheid op het strand. Als onderdeel van het programma ‘Toekomst Scheveningen Badplaats' heeft de gemeente met de belangrijkste lokale, regionale en landelijke partners een communicatiesamenwerking opgezet voor Den Haag. Daarbij ligt de focus op het informeren en bewust maken van strandbezoekers, zwemmers en watersporters over de risico's van zwemmen in zee en het bieden van een handelingsperspectief: wat kunnen mensen zelf doen om gevaarlijke situaties te voorkomen, dan wel zichzelf of een ander in veiligheid te brengen. Op de website www.haaglandenveilig.nl/strand vinden strandgangers tips over hoe ze een strandbezoek het beste kunnen voorbereiden en hun gedrag kunnen aanpassen, zodat ze op een veilige manier genieten van een dag strand.

Het strandseizoen 2022 loopt (formeel) tot en met 30 september. Lifeguards houden vanuit twee hoofdposten (Scheveningen en Kijkduin) toezicht langs het Haagse strand. Dit jaar zijn er vanuit de VRH en de HVRB zo'n 160 lifeguards beschikbaar. Het aantal lifeguards per dag en de manier waarop de bewaking wordt georganiseerd, is afhankelijk van de weersomstandigheden, het verwachte aantal bezoekers en de gevaren van de zee.


Drukke kleedjesmarkt op Koningsdag

De kou weerhield de Loosduiners er woensdag 27 april niet van om de spullen die ze twee jaar lang hadden opgespaard, uit te stallen op een kleedje in winkelcentrum Loosduinen. Al vroeg werden op Koningsdag de eerste plekjes geclaimd en stroomde het winkelcentrum vol met kinderen en volwassenen die nu eindelijk wel eens van hun overtollige spullen af wilden. De hele dag was het gezellig druk. De ondernemers hadden hun uiterste best gedaan om er een feestelijke dag van te maken. Zo was er een draaimolen en kon er gehengeld worden naar kleine cadeautjes, die volgend jaar misschien wel weer hun weg vinden naar een kleedje tijdens Koningsdag.


Bakkie Kunst voor senioren

Bakkie Kunst verzorgt creatieve workshops voor senioren. De deelnemers brengen aan de hand van een persoonlijk object hun verhaal tot leven in een zeefdruk, foto of prent. De workshops zijn gratis. Vrijdag 13 mei gaan de deelnemers van 14.00 tot 16.30 uur in Brasserie Serra, Wijndaelerweg 125,  aan de slag met storytelling en fotograferen met telefoon of tablet. Vrijdag 3 juni is het mogelijk om in het Wijndaelercentrum een prent te maken en aan storytelling te doen. Tijd: 14.00 - 16.30 uur. Aanmelden via: info@stadslink.nu o.v.v. Bakkie Kunst.

Deze meisjes hadden er veel zin in.