Afbeelding
(Foto: gemeente Den Haag)

Herdenken en Vieren

De lente is weer begonnen en we vieren weer feest met zijn allen. Na Pasen en Koningsdag viert een deel van Den Haag begin mei het feest om het einde van de ramadan te vieren. Ik wil iedereen die een maand heeft gevast daarom graag feliciteren, Eid Mubarak!
Maar er wordt niet alleen feest gevierd. Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van alle vredes- en oorlogssituaties waar Nederland bij betrokken is geweest. Wij houden dan met zijn allen even op met hollen en staan twee minuten stil bij het verleden en het heden. Iedereen mag denken waaraan hij of zij wil: verdriet, dankbaarheid, herinneringen aan een eigen oorlogsverleden of aan een verhaal van iemand anders. Veel mensen voelen zich dan ook verbonden aan elkaar tijdens deze stilte. Ik vind het altijd een mooi moment om te reflecteren op al die mensen die zijn gestorven voor onze vrijheid en stil te staan bij het geluk dat ik kan leven in vrede. Dit doe ik het liefst samen met mijn kinderen. Gelukkig zijn er in Loosduinen meerdere plekken waar mensen samen kunnen komen om te herdenken. Op de gemeentelijke begraafplaats Westduin, bij het bevrijdingsmonument in Loosduinen (de Naald) en aan de Wijndaelerweg worden op 4 mei kransen gelegd. Ik nodig u allen uit om langs te komen en samen met uw wijkgenoten stil te staan bij onze geschiedenis in deze twee minuten.

Sta samen stil bij onze geschiedenis

Traditiegetrouw vieren we hierna op 5 mei onze vrijheid. Juist in deze tijd, nu oorlog aan onze deur lijkt te kloppen vind ik het belangrijk om te eren dat wij de ruimte hebben onze eigen keuzes te maken en te kunnen gaan en staan waar we willen. Zeker na twee jaar lang binnen te hebben doorgebracht doet het mij goed om met mijn eigen wijk te kunnen proosten op deze rijkdom. Ook in Loosduinen zijn er genoeg evenementen om Bevrijdingsdag te vieren. Op het Cantateplein is er een bevrijdingslunch en bij het Loosduinse Museum en de Molen is vanaf 13.00 uur een optreden van orkest Tavenu. Ik zou zeggen, maak er een mooie meimaand van Loosduinen!