Ruud Gratama en Willy Vredenbregt vinden het belangrijk dat nieuwe leden iets willen leren.
Ruud Gratama en Willy Vredenbregt vinden het belangrijk dat nieuwe leden iets willen leren. (Foto: WM)

Fotoclub Retouche viert jubileum met expositie in Villa Ockenburgh

Fotoclub Retouche is een echte Loosduinse vereniging, vertellen lid Willy Vredenbregt en voorzitter Ruud Gratama. Niet alleen werd de vereniging er in 1981 opgericht door enkele leden van de zieltogende fotoclub van het toenmalige psychiatrisch ziekenhuis Bloemendaal, de wekelijkse clubavonden worden nog steeds in Loosduinen gehouden. Vanwege de pandemie kon het 40-jarig bestaan vorig jaar niet worden gevierd. Dat wordt nu alsnog gedaan met een expositie in Villa Ockenburgh.

Retouche houdt elk jaar een tentoonstelling. Normaal gesproken in De Wiekslag, de plek waar de leden iedere donderdag bij elkaar komen. Dit jaar is er vanwege het jubileum echter gekozen voor Villa Ockenburgh. Zaterdag 9 en zondag 10 april is het zover. Het werk van de dertig leden hangt er dan en is voor iedereen te bezichtigen. Op vrijdagmiddag krijgt een vierkoppige jury al een preview. "De jury beoordeelt het werk zonder dat ze weten wie de foto heeft gemaakt. Ze kijken onder andere naar compositie en kleur. De winnaar gaat met een beker naar huis", vertelt Vredenbregt. Net als in voorgaande jaren is er ook nu weer een publieksprijs. Op zaterdag en zondag maken de mensen kans om een foto met lijst en passe-partout te winnen. "Daarvoor hoeven ze alleen maar op een briefje aan te geven wat zij de beste foto vinden", legt Gratama uit. Dit jaar is er vanwege het jubileum een extra component aan de expositie toegevoegd. Sommige foto's zijn te koop. De opbrengst gaat naar Giro 555 voor Oekraïne. 

Retouche is geen grote vereniging. Het ledental schommelt al jaren rond de dertig. Toch doet de club niet aan werving van leden, zegt Vredenbregt. "Iedereen is welkom bij ons, maar je moet wel willen leren en jezelf willen ontwikkelen om zo meer uit je camera willen halen", legt Gratama uit. Vredenbregt: "Mensen die met hun mobiel een foto maken, zijn niet degenen die bij ons lid worden." 

Dat 'leren' gebeurt tijdens de wekelijkse avonden op donderdag in De Wiekslag en in werkgroepen. "Op die avonden bespreken we elkaars foto's en geven we elkaar ook tips. Ook oefenen we in de zaal met belichting", aldus Vredenbregt. En er worden regelmatig thema-avonden gehouden, bijvoorbeeld over compositie van de foto en belichting. "Dan vragen we één van de leden die er goed in is om wat voor te bereiden. Eén, twee keer per jaar komt een professionele fotograaf een onderwerp uitdiepen en ook maken we met elkaar uitstapjes." 

Het met elkaar bespreken van de foto's gebeurt volgens Vredenbregt en Gratama overigens zorgvuldig, de kritiek is opbouwend. "Je helpt en stimuleert elkaar", aldus de voorzitter. "Het mooie is dat je daardoor ook kritisch naar je eigen werk leert kijken."

Zelf fotograferen ze al van jongs af aan. Zo kreeg Vredenbregt al op haar elfde verjaardag haar eerste camera. Het bekende Agfa-boxje, met een rolletje voor twaalf foto's. Tijdens haar vele reizen fotografeerde ze vooral de natuur en mensen.  "In het buitenland is het fotograferen van mensen geen probleem. Je spreekt dan wel een andere taal, maar je wijst naar je camera en mensen beginnen al te lachen", vertelt ze. 

Gratama fotografeert graag portretten. "De belichting en interactie met mensen vind ik mooi. Maar ook het Botlekgebied bij avond blijft fascinerend. Al is het tegenwoordig moeilijker om daar te fotograferen. Binnen de kortste keren staat er een bewaker bij je die vraagt wat je komt doen."

Wat ze doen met al die foto's die ze in de loop der jaren maken? "Je koopt af en toe een extra harde schijf", reageert Vredenbregt lachend. "Tja het is nu eenmaal een hobby. Wat doe je als je bierviltjes spaart en je hebt er 20.000? En ik gooi zo nu en dan heus wel eens een mapje weg."

De tentoonstelling in Villa Ockenburgh is te bezichtigen op zaterdag 9 en zondag 10 april, beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.