Iedere woensdag staan maximaal zes jongens en meisjes te snijden en te roeren in de keuken in De Geest.
Iedere woensdag staan maximaal zes jongens en meisjes te snijden en te roeren in de keuken in De Geest. (Foto: Ankie Driessen)

Jongeren koken elke week in De Geest voor ouderen

Jong en oud leefden in Nieuw Waldeck langs elkaar heen. Het jongerenwerk pakte het probleem op vroeg de jongeren uit de wijk te willen koken voor de ouderen. Elke woensdag wordt er nu gekookt door de jongeren en vervolgens samen gegeten. "Nu komen ze elkaar ook tegen in de supermarkt en maken dan een praatje met elkaar. Dat zou vroeger beslist niet gebeuren”, vertelt jongerenwerker Sabine Wenneker van welzijnsorganisatie Wijkz.

Ankie Driessen

Sabine Wenneker doet dit werk al twintig jaar. Woensdag is haar kookdag met de jongeren in wijkcentrum De Geest in Nieuw Waldeck. Van een groep van zestien jongeren in de leeftijd tussen 9 en 17 jaar staan iedere woensdag maximaal zes jongens en meisjes te snijden en te roeren om het driegangenmenu voor te bereiden. Van twee tot vijf uur wordt veel van hen verwacht. Ze koken niet alleen, ook het opruimen na het eten hoort erbij. Ze eten zelf ook mee. Het zijn jongens en meisjes van de basisschool maar ook van allerlei praktijkscholen waar ze een opleiding volgen voor een beroep in de horeca. Sommigen komen binnen als stagiair maar blijven daarna hangen als vrijwilliger.

Contact

De ouderen komen voornamelijk uit de buurt. Een aantal van hen eet hier ook op vrijdagavond als buurtrestaurant Resto van Harte de maaltijd verzorgt. De meesten zijn rond de 80 jaar. Ze vinden het fijn om contact met de jongeren te hebben. Een vrouw noemt het haar uitgaansavond. De ouderen praten bij en vertellen verhalen van vroeger over Den Haag. De jongeren maken aan tafel iets meer lol en geluid, kijken wat vaker op hun telefoon, maar hebben het ook druk met opdienen en afruimen. Deze avond schuift er maar één man aan. Hij vindt het top hoe jongeren op deze manier in de praktijk vaardigheden leren. Dat onderschrijft ook Wenneker. Volgens de jongerenwerker worden de jongeren hier gezien én voelen ze zich gehoord.

"Elke week wordt in de keuken besproken wat de volgende woensdag op het menu staat. Iedereen kan met een idee komen en soms wordt het een bestaand recept. Een enkele keer helpt een moeder van één van de jonge koks mee met koken”, vertelt Sabine. Vandaag is er pompoensoep gemaakt, een curryschotel en een heerlijke smoothie toe.

De jongens en meisjes vinden het erg leuk en gezellig om voor ouderen te koken en met ze te eten. "Je ziet de mensen blij worden door het lekkere eten”, meent één van hen. Contact is voor iedereen erg belangrijk. Een ander zegt dat het ook een manier is om niet op straat te hangen. Een aantal van de jongeren geeft aan later zelf een restaurant te willen beginnen. Bijvoorbeeld op het strand. Voorlopig kunnen ze nog even oefenen op de woensdagavond in De Geest aan de Georges Bizetstraat 25. 

Wie wil mee-eten betaalt 5 euro. Buurt Resto De Geest is elke woensdag van 17.00 tot 20.30 uur. Meer informatie via tel. 070-2052470


Loosduinen bedekt onder een laagje sneeuw

Van tevoren werd nog gedacht aan een 1 april grap, maar op vrijdagmorgen wreef menigeen zich bij het opstaan toch even de ogen uit. Niet alleen het noorden van Nederland was bedekt met een laag sneeuw, ook in Loosduinen was het witte goedje blijven liggen. Wie echter vooraf zijn zinnen had gezet op het maken van een sneeuwpop of het sleeën vanaf een helling, moest er wel vroeg bij zijn. De sneeuwpret duurde namelijk niet lang. In de loop van de ochtend viel de vaste substantie al als waterdruppels uit de bomen en 's middags was vrijwel alles verdwenen.


Woningen voor kwetsbare groepen

Leegstaande gebouwen, ziekenhuizen en braakliggende terreinen worden gebruikt om de komende tijd honderden woningen voor mensen die extra hulp nodig hebben en statushouders te realiseren. Het past in het zogenaamde Doorbraakplan van het college. Door deze doelgroepen aan een woning te helpen ontstaat er ruimte in zorginstellingen en opvangvoorzieningen voor mensen die hulp nodig hebben. Onder andere het Juliana Kinderziekenhuis aan de Sportlaan wordt geschikt gemaakt voor bewoning door dertig statushouders. En het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZa), dat op de nominatie staat om gesloopt te worden, gaat onderdak bieden aan ongeveer 40 statushouders.

Ook in het Beethovenpark lag vrijdagmorgen sneeuw.