Voorzitter Soerin Narain (links) en secretaris Johan Apeldoorn bij de rode bussen waarmee stichting Wijkbus Zuid-West rijdt.
Voorzitter Soerin Narain (links) en secretaris Johan Apeldoorn bij de rode bussen waarmee stichting Wijkbus Zuid-West rijdt. (Foto: Jos van Leeuwen)

Wijkbussen rijden na fusie door vijf wijken

Wijkbus Bouwlust en Vrederust is per 1 januari gefuseerd met de wijkbus Moerwijk, Morgenstond en Wateringse Veld. De door de fusie ontstane organisatie gaat verder onder de naam Stichting Wijkbus Zuid-West. De samensmelting heeft voordelen voor de bewoners die gebruik maken van de bus. De wijkbus bestrijkt nu een groter gebied, terwijl de prijs voor een ritje hetzelfde blijft.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus en het risico op besmetting, bleven de bussen van Wijkbus Bouwlust en Vrederust ruim een jaar aan de kant. Wijkbus Moerwijk, Morgenstond en Wateringse Veld reed in die tijd wel door. 

Toen de bus in Bouwlust en Vrederust na een jaar weer wilde opstarten, was het vrijwilligersbestand - de organisatie rijdt met vrijwillige chauffeurs - flink ingezakt. Daardoor werd het moeilijk om de voorziening goed draaiende te houden. Zo ontstond het idee voor de fusie, vertelt Johan Apeldoorn, secretaris van wijkbus Moerwijk, Morgenstond en Wateringse Veld. 

Voordelen

Die fusie heeft volgens hem meerdere voordelen, zowel voor de bedrijfsvoering als voor de mensen die gebruik maken van de wijkbus. "Voor de chauffeurs is het leuker om in een groter gebied te rijden. En door samen te gaan heb je minder kosten: één centrale in plaats van twee, en één website. En de klanten kunnen voor hetzelfde lage tarief met de bus in een groter gebied terecht. 

Wie maken er gebruik van de wijkbus? "Iedereen die te slecht ter been is om met het openbaar vervoer te gaan", legt Apeldoorn uit. "En het mooie is dat je voor onze bus geen indicatie nodig hebt."

De fusie vond officieel plaats op 1 januari, maar al vanaf 1 december maakten bewoners van Bouwlust en Vrederust gebruik van de diensten van Stichting Wijkbus-MMWV. Voor de abonnees van de wijkbus Bouwlust & Vrederust betekent de fusie dat ze hun rit voortaan uiterlijk twee dagen van tevoren moeten reserveren via tel. 070-3885299, op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur. De ritprijzen blijven hetzelfde. Binnen de vijf wijken is de ritprijs €2,20 voor een retour. Voor een adres naar aanliggende wijken is dit €3,30 voor een retour. 

Er zijn drie betaalmogelijkheden: contant in de bus, betalen en reserveren via www.wijkbusmmwv.nl (later wordt dit www.wijkbuszuidwest.nl) en rijden op rekening. Deze laatste optie is alleen beschikbaar voor vaste klanten na overleg met het kantoor en met een automatische incasso.

Klanten van Bouwlust en Vrederust die gewend waren om met een abonnement te betalen, kunnen dit blijven doen. Voorwaarde is wel dat betaling plaatsvindt via automatische incasso. Nieuwe klanten kunnen geen abonnement meer nemen.


Dreven, Gaarden en Zichten gaan op de schop!

Vernieuwing van 2000 woningen en de bouw van 3500 extra woningen. Het stadsbestuur presenteerde onlangs het projectdocument voor de uitvoering van de eerste fase van de herstructurering van de Dreven, Gaarden en Zichten. “Iedereen kan terugkomen", belooft wethouder Martijn Balster. 

Uitgangspunt is dat iedereen die wil blijven, kan blijven in de wijk. Daarom worden er veel meer sociale huurwoningen gebouwd dan er gesloopt worden. Daarnaast worden er middeldure huurwoningen, betaalbare koopwoningen en vrije sectorhuurwoningen toegevoegd, zodat wijkbewoners ook kunnen doorstromen als ze dat willen en kunnen betalen. Tenslotte worden ook de openbare ruimte en het groen verbeterd.

Wethouder Balster is naar eigen zeggen ongelooflijk trots op dit voorstel. "Bewoners staan centraal in het plan, iedereen die dat wil kan blijven: betaalbaar en fatsoenlijk. Samen met woningcorporatie Staedion en haar partner Heijmans kunnen we nu de verouderde woningen aanpakken en tegelijkertijd extra woningen bij bouwen. Op die manier kan Staedion haar huidige huurders een betaalbare woning aanbieden die voldoet aan de eisen van deze tijd en past bij hun gezinssamenstelling én leveren we een bijdrage aan het oplossen van de woningnood in Den Haag."

Staedion, Heijmans en de gemeente zijn al lang in gesprek met bewoners over de plannen. Met dit projectdocument wordt het mogelijk de bewoners meer duidelijkheid te geven.

Balster voerde gesprekken met bewoners. “Met dit projectdocument kunnen we echt aan de slag met de uitwerking van de bouwplannen, en kunnen we duidelijkheid gaan bieden. Ik realiseer me dat de plannen grote impact hebben. Maar tegelijkertijd laten de nieuwste leefbaarheidscijfers zien dat Zuidwest steeds verder achteruitgaat. We moeten het tij keren, in het belang van onze bewoners."

Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion vindt dat het plan aansluit op de ambitie van de woningcorporatie om meer betaalbare woningen én fijne buurten te realiseren in Den Haag Zuidwest. "Dat deze ontwikkeling spannend is voor bewoners is logisch. We bieden dan ook alle huishoudens die hun woning verlaten begeleiding en een maatwerkoplossing waar nodig. Bewoners en ondernemers betrekken we waar mogelijk intensief bij de plannen."

De Dreven is beschermd stadsgezicht. Als het plan wordt uitgevoerd moet dit worden opgeheven. "Als we willen dat de nieuwe woningen betaalbaar worden en van goede kwaliteit, dan is behoud van het stadsgezicht geen optie. Wij kiezen dan voor onze bewoners", zegt Balster. "De problemen in de woningen zijn niet op te lossen met onderhoud.

Het projectdocument gaat over de eerste fase van de herstructurering, die tien jaar zal duren en waarbij ruim de helft van het totale beoogde programma wordt gerealiseerd. De gemeenteraad bespreekt begin dit jaar.

 

Het beschermd stadsgezicht van de Dreven wordt opgeheven.